Живеещите в една от най-населените части на света - Югоизточна

...
Живеещите в една от най-населените части на света - Югоизточна
Коментари Харесай

Защо парите в брой доминират в най-населената част на света?

Живеещите в една от най-населените елементи на света - Югоизточна Азия разполагат с задоволително благоприятни условия за електронни разплащания, само че парите в брой към момента преобладават като метод за разплащане в района.

Според отчета на PayPal " Цифрови разплащания: мислене отвън преводите " 57% от азиатците избират да заплащат кеш за ежедневните си потребности.

Други 24% разчитат на други обичайни способи на заплащане като банков превод, интернет банкиране и кредитни или дебитни карти.

Едва 12% постоянно заплащат по дигитален път, само че доста малко от тях избират безконтактното заплащане, употребявайки смарт телефоните си.

Повече от 70% от интервюираните в Индия, Филипините и Индонезия са декларирали, че най-често употребяват пари в брой.

Дори в двата финансови центъра на района -- Хонконг и Сингапур над 40% от хората избират да се разплащат кеш.

В Китай, където услуги като AliPay и WeChat Pay добиха сериозна известност през последните няколко години, единствено 25% избират да заплащат в брой.

Изследването, извършено измежду 4000 души в Китай, Индия, Хонконг, Сингапур, Тайланд, Филипините и Индонезия, демонстрира, че макар желанията към парите в брой, хората са все по-информирани за новите способи за заплащане.

Почти половината са наясно с цифровите портфейли, а 23% споделят, че знаят за безконтактните заплащания чрез кредитни и дебитни карти. Други 23% настояват, че схващат какво значи безконтактно заплащане през мобилен телефон.

" Има необятна информираност за цифровите портфейли, само че потреблението им е доста, доста по-малко и има огромна разлика ", показва пред CNBC Рохан Махадеван, старши вицепрезидент на PayPal за Азиатско-тихоокеанския район.

Азиатците избират да заплащат в брой, макар нормалните проблеми, които имат при кешовите заплащания или тези с кредитни/дебитни карти - неналичието на задоволително пари в брой, усложнен достъп до банкомат, дългите опашки в банките или даже спомагателните такси при закъснели заплащания.

Основните аргументи, поради които хората избират да заплащат в брой, са няколко. Първата е неналичието на задоволително информация за всеки способ на цифрово заплащане. Има разнообразни електронни портфейли като PayPal, платежни системи, вкарани в приложения като GrabPay или Uber pay или цифрови валути като Bitcoin.

И въпреки всичко доста хора не схващат по какъв начин работи всяка от тези варианти за заплащане и каква изгода може да им донесе. За сметка на това парите в брой са елементарен и елементарен метод за разплащане, употребен от епохи.

Сложността при основаването на дигитален портфейл или различен метод за онлайн заплащане, като да вземем за пример спомагателни ограничения за сигурност, също може да откаже хората от потреблението им, счита Махадеван.

Потребителите постоянно имат и опасенията по отношение на поверителността, чудейки се дали финансовата им история ще остане в сигурност.

Повод за терзания дават скорошните кибер офанзиви, в които хакери отмъкнаха милиони долари под формата на цифрови валути. Подобни произшествия разрушават доверието в потреблението на цифрови портфейли.

" Когато има липса на информация за нещо, хората нормално се опасяват от него и не желаят да го употребяват ", изяснява специалистът.

Но щом един път хората стартират да употребяват цифровите портфейли, те се учат доста бързо, тъй че най-важното и сложното е да бъдат уверени да ги тестват за пръв път.

Необходимо е общо изпитание на страните и частния бранш за образование на потребителите по отношение на опциите за цифрово заплащане.

Доставчиците на услуги би трябвало да опростят стъпките, нужни за вписване на дигитален портфейл, като в същото време се постараят да бъде оптимално сигурен и елементарен за приложимост.

Търговците пък би трябвало да вкарат някакви тласъци (например награди) за заплащанията, осъществени по електронен път или ограничавания, спомагателни такси за заплащанията в брой.

" Това е композиция от неща, които би трябвало да бъдат събрани на едно място. Не мисля, че една промишленост или група може да реализира нужния мащаб ", изяснява Махадеван.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР