Живеем във време на себичност, заради което измерваме целия свят

...
Живеем във време на себичност, заради което измерваме целия свят
Коментари Харесай

Само си мислим, че ние сме избрали иконата – тя избира нас

Живеем във време на самомнителност, поради което измерваме целия свят със себе си и стигаме до неверната визия, че ние избираме иконата, когато противоположното е правилно – постоянно тя избира нас. За това са безапелационни фамилията иконописци Антония и Димчо Димчовски.

Тяхната икона на свети архангел Михал се пази в Дряновския манастир. Пред камерата на bTV, те описаха, че има хора, които вземат икони от тях и ги подаряват на църкви и манастири: „ Има хора, които не взимат иконите, с цел да ги закачат в хола над дивана, а ги споделят с цялата църква”.
Великден е - най-светлият ден за християните Христос Воскресе!
Антония и Димчо са от 40 години дружно, не им липса и живота в огромния град. „ В момента, в който ни се наложи да отидем в някой по-голям град, в София, имаме възприятието, че отвред ни нападат неприятни мисли. Всеки върви замислен, лош… А там ни е чистичко о подредено, доста е хубаво”, споделя тя. И двамата са безапелационни, че си проличава какъв брой са били чисти мислите ти, до момента в който си работил по дадена икона.

Двамата имат доста произведения. Вече не ги броят. „ От един миг нататък, човек не работи за времето, а работи за вечността”, разяснява Димчо.

Той е безапелационен: „ Традициите не са най-важното нещо, празникът не е традицията, традицията е нещо външно, обредността е външна. Смисълът на празника е различен, той е даден от благовестието, от заповедта, която Христос ни дава: Обичайте се! Всичко друго е вторично и е производно на тази единствена Божия заповед, която облагородява, ашладисва 10-те старозаветни заповеди: Не кради, само че не тъй като Господ ще те накаже, а тъй като обичаш близък си и ще му причиниш мъка”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР