Житните растения и пълнозърнестите храни са особено ценни за запазване

...
Житните растения и пълнозърнестите храни са особено ценни за запазване
Коментари Харесай

Пълнозърнестите храни не лекуват рак

Житните растения и пълнозърнестите храни са изключително скъпи за опазване здравословното положение на индивида. Те се считат за храни, които понижават риска от развиване на сърдечно-съдови болести и метаболитни такива.

Последни изследвания обаче отхвърлят изказванието, че пълнозърнестите храни защищават от злокачествени болести.

Изследването е извършено от учени от Харвардския университет в интервала от 30 години, а обект на тяхното проучване били 74 000 дами и 44 000 мъже.

Всички участници първоначално били в положително здраве и без налични злокачествени или сърдечно-съдови болести.

Резултатите посочили, че в случай че в менюто на дамите и мъжете участват пълнозърнести храни, се понижава рискът от гибел заради сърдечно-съдово заболяване. Не е налице обаче същият позитивен резултат при злокачествените болести. Били взети под внимание фактори като тютюнопушене, показател на телесна маса, възраст.

 Киноа

При разбора станало ясно още, че дневният банкет на 28 грама от тази зърнени храни понижават риска от съдбовен излаз вследствие на сърдечен проблем с 5 %.

Към потребни пълнозърнести храни спадат пшеница, ечемик, овес, ръж, царевица, просо, както и приготвените от тях тестени произведения. Може да се акцентира и на булгур, киноа, кафяв ориз, пшеничните кълнове, овесената каша.

Полезните качества на зърнените храни се дължат на три съществени техни съставки. Едната е от външния пласт на зърното (трици, които доставят на организма фибри, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали.

Основната част на зърното съдържа нишесте, а най-малката част на зърното, неговият зародиш, е скъп за тялото, тъй като от него той получава витамин Е (мощен антиоксидант), фолиева киселина (Витамин В9), тиамин (Витамин В1), фосфор и магнезий.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР