Жителите на район Тракия“ имат реален шанс да се сдобият

...
Жителите на район Тракия“ имат реален шанс да се сдобият
Коментари Харесай

Строежът на детска ясла вдигна на бунт пловдивчани

Жителите на регион „ Тракия “ имат действителен късмет да се снабдят в нова детска ясла, разгласи кметът на региона Георги Гатев.
Назад в годините Община Пловдив е определила мястото сред блоковете 41,42,43, 47, както и още няколко в „ Тракия “ за детски заведения – ясли, градини и учебни заведения.
„ Въпросният терен е бил определен за детска ясла още преди аз да стъпя в служба. В моята предизборна кампания първа точка и най-важното за мен е изработката на детската ясла. “, сподели Гатев.
Той ни показа, че към 31 декември 2023 броят на децата без места в яслите е бил 150. В края на февруари 2024 година цифрата е повишено на над 200. Определи обстановката като сериозен недостиг.
„ Задействах цялата процедура, с цел да можем да създадем плана за  кандидатстване от държавния бюджет на стойност – 4,5 милиона за финансирането на детската ясла. Тези средства са непостижими за Община Пловдив. Големи са възможностите да получим парите и да я изградим. “
Капацитетът на яслата ще бъде 8 групи или към 240 места за възраст от 0 до 3.
„ В най-хубавия случай сега, когато се построи, ще задоволим потребността на региона. Вървим с темпото на казуса. “
Според него построяването на една нова ясла ще се отрази позитивно.
„ Емоционален е моментът с живущите, тъй като към техните блокове се строят някои комплекси и са чувствителни на тази тематика. “
Гатев не можа да конкретизира по кое време може да стартира строителството.
„ Проектът към този момент е подготвен и благодарение на кметът Костадин Димитров планът към този момент кандидатства и по програмата на МОН. Оттам, когато към този момент имаме гаранция за средствата и че ще бъдем утвърдени, ще стартираме всички процедури по изглаждане на яслата, социална поръчка, интервала за кандидатстване и обжалване. Искрено се надявам в границите на този мандат да бъде приключена. “
Гатев добави, че се посетил организирано спонтанно заседание на жителите и е обяснил обстановката.
„ Или да имаме късмет да вземем пари и да създадем тази ясла. Или да изтървем шанса страната да ни финансира, в случай че изберем различен терен и бъдещето й да не бъде ясно “.
Междувременно тази заран се организира митинг против градежа на въпросната детска ясла. Живеещи в близост настояват, че тя би трябвало да се построи някъде другаде, с цел да се резервира зелената повърхност сред блоковете.Те събират и подписи против градежа. Организаторката на подписката е Стефани Тодорова, която твърди, че този миг подписката протича повече от сполучливо със стотици положени подписи. „ Дори се свързват с мен хора, които са надалеч от тази поляна, само че желаят да се включат в нашата самодейност, тъй като всичко има своите граници, а по този начин видяно през моя взор на хората всеобщо им е писнало! Много хора споделиха „ По-добре ясла в сравнение с жилищен блок “, само че доста малко хора се замислиха, че е най-добре зелена площ…, тъй като детската ясла обгръща 1-2 години от живота на едно дете, а зелена повърхност повече от 10 години! ”, споделя тя.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР