Жителите на над 20 града в страната и в чужбина

...
Жителите на над 20 града в страната и в чужбина
Коментари Харесай

Петият протест в защита на Пирин събра хиляди в София

Жителите на над 20 града в страната и в чужбина довечера още веднъж стачкуват в отбрана на Пирин.

В София петото подред шествие потегли в 18.30 ч. от площад " Независимост ". Над 3 хиляди души се насочиха към Народното събрание, а от там - към " Орлов Мост ". Протестиращите скандират " Оставка ", " Пирин не е баница ", " Мафия " и " Пирин е в неволя, спасете го в този момент ". Малко след 19.30 ч. протестиращите блокираха " Орлов мост ".

 Петият митинг в отбрана на Пирин събра хиляди в София
© Николай Дойчинов

Много от тях носят челници или ски екипировки. На митинга има и хора, пристигнали с децата си, в това число бебета, или с домашните си любимци.

 Петият митинг в отбрана на Пирин събра хиляди в София
© Николай Дойчинов

Освен българи в страната, против измененията в проекта за ръководство на парка излизат и жители в Берлин, Брюксел, Лондон и Оксфорд.

Протестиращите не престават да упорстват за отменяне на решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 година за промени в проекта за ръководство на парка, с което се отварят благоприятни условия за застрояване на 48% от Национален парк " Пирин ". Те желаят и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който предложи това решение, както и да се обясни собствеността на концесионера на ски зона Банско.

Организаторите от коалиция " За да остане природа в България " показват, че решението на кабинета по проблема " Пирин " нарушава директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за запазване на птиците и за местообитанията; опонира на българското законодателство: Закона за запазване на околната среда, Закона за биологичното многообразие и Закона за предпазените територии; обслужва олигархичните ползи на концесионер, който е затулен зад офшорно сдружение в Кипър, чийто притежател е незает. Те предизвестяват, че измененията дават опция за изсичане на вековни гори и за огромно строителство в обект, представляващ международно естествено завещание, предпазено от ЮНЕСКО.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (62)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР