Жителите на хавайския остров Мауи, чиито домове изгоряха в горски

...
Жителите на хавайския остров Мауи, чиито домове изгоряха в горски
Коментари Харесай

След огнения ад в Хавай: Шефът на службата за извънредни ситуации подаде оставка

Жителите на хавайския остров Мауи , чиито домове изгоряха в горски пожар , изпепелил исторически град и лишил живота на повече от 100 души , се реалокират в хотели на архипелага, които са подготвени да ги приютят и да им дават услуги най-малко до идната пролет, оповестиха представители на управляващите, представени от Асошиейтед прес.

Властите се надяват да опразнят до началото на идната седмица претъпканите , неуместни приюти и да реалокират разселените хора в хотелски стаи , сподели Брад Кизърман, вицепрезидент за интервенциите при бедствия към Американския Червен кръст. Това се предлага и на отговарящи на изискванията евакуирани лица, които са прекарали последните осем дни в коли или са къмпингували на паркинги, сподели Кизърман.

" Ще може хората да останат в хотели толкоз дълго, колкото е належащо , с цел да им намерим жилище ", сподели Кизърман на брифинг.

Договорите с хотелите ще са за минимум седем месеца , само че елементарно може да бъдат удължени, сподели служителят на Червения кръст. Тези места за настаняване ще бъдат обгрижвани от снабдители на услуги, които ще оферират храна, съвещания, финансова и друга помощ, предоставяна при бедствия.
 Мауи пожари БГНЕС
Щатският губернатор Джош Грийн сподели, че минимум 1000 хотелски стаи ще бъдат заделени за хората, изгубили домовете си. А от компанията " Еърбиенби " (Airbnb) обявиха, че ще обезпечат настаняване за 1000 души.

Губернаторът на Хавай даде обещание да отбрани локалните притежатели на земя от недобросъвестни купувачи, до момента в който Мауи се възвръща. Грийн е инструктирал основния прокурор на щата да работи за мораториум върху покупко-продажбите със земя в град Лахайна, макар че призна, че този ход евентуално ще се сблъска с правни провокации.

Тъй като пламъците погълнаха огромна част от историческия град Лахайна, локалните поданици се опасяват, че възобновеният град може да бъде още по-ориентиран към богати гости.

Главният прокурор на Хаваите Ан Лопес сподели през вчерашния ден, че външна организация ще извърши " неутрален, самостоятелен " разбор на реакцията на държавното управление на пожарите. Разследването евентуално ще отнеме месеци, допусна тя.

Броят на жертвите набъбна до 111. Търсенето на изчезналите продължава и оттатък Лахайна, към други крайбрежни общности, които също бяха изпепелени.

Екипите по търсене бяха покрили до през вчерашния ден към 45% от изгорената територия, сподели губернаторът.

Продължаващото търсене беше помрачено от спиране на мобилните телефони и подвеждаща информация в обществените медии. Имаше и комплициране при намирането на хора в лечебни заведения, в къщите на другари или в появилите се неофициални приюти. Много хора правеха листовки и ходеха от врата на врата в търсене на близки.

Междувременно началникът на службата за изключителни обстановки в окръг Мауи Херман Андая подаде оставка , откакто бе неодобрен от локалните поданици и медии за метода, по който островът е реагирал на смъртоносните пожари, които лишиха живота на минимум 111 души, оповестиха длъжностни лица.
 Мауи пожари БГНЕС
" Предвид рецесията, която претърпяваме, екипът ми и аз ще назначим някого на тази основна позиция, колкото е допустимо по-бързо ", сподели в изказване кметът на Мауи Ричард Бисен.

Андая подаде оставката през вчерашния ден - ден след първата си конференция, която се състоя повече от седмица след бедствието, разрушило и нанесло вреди на 2200 здания.

Общата стойност на материалните загуби възлиза на 5,5 милиарда $. Стотици хора остават в неопределеност.

Някои поданици на Мауи обявиха, че е можело доста хора да бъдат избавени, в случай че са били пуснати спешните сирени. Службата за изключителни обстановки обаче се отхвърли от потреблението им, като съобщи, че те биха били неефективни и объркващи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР