Жителите на две северни италиански области – Ломбардия и Венето,

...
Жителите на две северни италиански области – Ломбардия и Венето,
Коментари Харесай

В две италиански области гласуват на референдуми за автономия

Жителите на две северни италиански области – Ломбардия и Венето, гласоподават на локални референдуми за приемане на автономност.

Населението им е общо 20 млн., като право на глас имат към 12 млн. души.

Те би трябвало да отговорят дали желаят районните управляващи да получат повече компетенции, като най-много се има поради по-голяма част от събираните налози да остават в регионалните хазни.

Референдумите имат съвещателен темперамент и резултатът от тях няма да има директни последици, защото италианската конституция планува, че избрани степени на районни компетенции са вероятни единствено посредством договаряния с страната.

Макар че признава законността на гласуването, държавното управление на Италия го счита за „ безполезна политическа стъпка “, защото конституцията разрешава да се стартират договаряния за автономност и без провеждането на референдум.

Гласуването ще продължи до 23 ч. локално време (полунощ българско). Още преди този момент обаче стана ясно, че във Венето е доближат кворумът , нужен за признание на резултатите за годни.

В Италия има 20 области, пет от които по исторически или географски аргументи имат самостоятелен статут – Трентино-Алто Адидже, Вале д'Аоста, Фриули-Венеция Джулия и двата огромни острова Сардиния и Сицилия.

Във Венето по традиция има мощни сепаратистки настроения (още от времето на разпадането на Венецианската република), а Ломбардия е стопански най-развитата област. И двете обаче имат елементарен статут и в тях се основава забележителна част от брутния народен артикул на Италия, а общото им население е една трета от популацията на страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР