Жилищните сгради, които разполагат с технически паспорт в България са

...
Жилищните сгради, които разполагат с технически паспорт в България са
Коментари Харесай

Минимален брой жилищни сгради у нас имат технически паспорт

Жилищните здания, които разполагат с механически паспорт в България са най-малък брой. Едва 2200 здания разполагат с документа, което съставлява 0.11% от всички жилищни постройки у нас. До края на годината всички жилищни здания би трябвало да разполагат с механически паспорт. Изискването продължава да бъде в действие, защото към този момент има единствено предложение за отсрочване на крайния период до декември 2024 година, което е оповестено за публично разискване. Това оповестяват от строителното министерство пред вестник „ Монитор”.

Офертите за правене на механически паспорти вървят на цена от към 5 лв. без Данък добавена стойност за кдвадратен метър разгърната застроена повърхност, демонстрира инспекция на изданието. Услугата включва градивно проучване на съществуващи здания предложенията (цени сред 0,75 лева - 1.50 лева./кв. м), обследването за енергийната успеваемост на блока (от 0.60 до 1.20 лева./кв. м) и снимане на постройка по част архитектурна (от 1.50 лева до 3.00 лева./кв. м), като последното се прави единствено, в случай че постройката няма налични чертежи. Цените зависят от типа на обекта и прилежащата документи.

Преобладаващата част от жилищните здания в България са с механически паспорти - 1930 са санираните блокове със 100% дотация по държавната стратегия, сочи информация в уеб страницата на Министерство на регионалното развитие. Най-много са обновените здания в област Бургас - 236, като в регионалния център те са 205. На второ място по санирани блокове с пари от хазната със 189 блока е Пиринска Македония, където в регионалния център са актуализирани 143 здания, други 26 са в гр. Гоце Делчев. Със 7 се регистрират в гр. Сандански, а в най-големия ни зимен курорт Банско - единствено с една. В столицата готовите и въведени в употреба санирани здания са 119 и са много по-малко, в сравнение с в Благоевград

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Срокът за правене на механически паспорти на съществуващите...

В област Пловдив броят им е 149, като единствено в регионалния център те са 72. Хасково обаче е пред града под тепетата със 100 подготвени актуализирани жилищни здания, като в цялата област там броят на приключените блокове е 169. Най-малко санирани блокове - по 18, са приключени в областите Монтана и Силистра.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР