Жилища, които са платени, но вероятно никога няма да бъдат

...
Жилища, които са платени, но вероятно никога няма да бъдат
Коментари Харесай

Китай: лоши новини една след друга


Жилища, които са платени, само че евентуално в никакъв случай няма да бъдат построени; влогове, които са се изпарили; заеми, които може и в никакъв случай да не бъдат върнати - какво става с Китай? Александър Гьорлах търси отговора.

Жилищата в този тип комплекси в Китай дълго време бяха считани за сигурна инвестиция

Събитията безусловно се натрупат: стотици хиляди са спрели да заплащат вноските за жилищата, в които в миналото са желали да се нанесат. В Китай не е извънредно да се изплаща парцел още докато той се построява. Но заради огромната задлъжнялост на няколко строителни бизнесмени, финансирали плановете си с преференциални заеми, сега не е ясно дали тези жилища въобще в миналото ще бъдат приключени.
Редакцията предлага
В провинция Хънан пък бяха излъгани стотици хиляди инвеститори. Четири банки привлекли хора от цялата Народна република с високи лихвени проценти, но парите били вложени с висок риск. Сега депозитите на стойност шест милиарда $ ги няма и от април насам не е изплатено нищо. Собствениците на депозитите стачкуват от две седмици пред постройките на банките в Хънан. Полицията ползва против тях принуждение, защото обществените митинги в Китай са неразрешени. Фактът, че стачкуващите носеха китайски флагове, с цел да показват патриотизма си, не им оказа помощ. В същото време те скандираха, че за измамата са виновни локалните управляващи.

Рисковете около  " Новия път на коприната "

Поредната неприятна вест не закъсня: от ден на ден заеми, отпуснати от Пекин в границите на самодейността за " Новия път на коприната ", към този момент не могат да бъдат обслужвани. От 2013-а година насам Китай е вложил към 840 милиарда $ в построяването на пътища, пристанища, язовири и електроцентрали по целия свят.. Поради това доста заеми бяха отпуснати въз основата и на политически, а освен на икономически критерии. Програмата е повече от смела предвид на поетите опасности. Сега въпросът е дали Пекин не е направил неточност с тази световна самодейност.  

По данни на " Файненшъл Таймс "  все повече страни желаят от Пекин да просрочи заемите им, тъй като не могат да ги изплащат. Пандемията върна доста стопански системи в Азия, Африка и Латинска Америка години обратно. Вероятно това е още една причина, заради която през 2020-а и 2021-а година трябваше да бъдат предоговорени заеми на стойност към 52 милиарда $. Има данни, че през 2019-а те са били доста по-малко - 16 милиарда. Според изследване на основания в Ню Йорк проучвателен институт " Родиум "  в момента на риск са изложени 118 милиарда евро, което съставлява 16 процента от всички заеми. 

За да запълни кредитните дупки на своите длъжници, Китай отпуска нови заеми, като по този метод усилва личния си проблем. Нарастващите лихви в международен мащаб усилват вероятността от ден на ден длъжници в по-бедните южни елементи на света да изпаднат в неплатежоспособност. Най-късно тогава последствията ще се усетят и в Северното полукълбо. По-добре да не си представяме какво ще аргументи тройната рецесия - на банките, имотния бранш и заемите - на самия Китай. Това ще разклати обществената непоклатимост и властта на Комунистическата партия. 

Ще успее ли Пекин да тушира напрежението? 

И до момента в който кредитната рецесия е провокирана от външната политика и политиката за сигурност, останалите са домашно произвеждане: до неотдавна секторите на недвижимите парцели и на банковото дело в Китай бяха едва контролирани, което докара до прекалено кредитиране и операции. През миналата година властта в Пекин се опита да консолидира бранша на недвижимите парцели с по-строги правила, което обаче бе направено за да се разшири надмощието на партията, разполагаща с дялове в фирмите, а не за отбрана на жителите.

Сега Си Дзинпин няма различен избор, с изключение на да компенсира хората, които са били излъгани. 400-те хиляди инвеститори в Хънан ще получат по към 7400 $. Но тези пари няма да са задоволителни, с цел да успокоят недоволството. 

За Си Дзинпин и неговата номенклатура митингите, които сега избухват в цялата страна, са оригиналност. Новото е, че хората не се интересуват от последствията, с които се сблъскват поради недоволството си. Уважението към държавното управление се е изпарило, откакто стана ясно, че управляващите в провинция Хънан са употребявали мобилното приложение за ковид, с цел да спрат хората да стачкуват. 

Корупцията и неприятното стопанисване процъфтяват

Си Дзинпин пристигна на власт през 2013-а година с обещанието да се пребори с корупцията. Още тогава той беше упрекнат, че е употребявал своята антикорупционна акция, с цел да вкара политическите си съперници в пандиза.

Александър Гьорлах

. В момента равносметката за Си наподобява по този начин:: веригите за доставки са прекратени, затворени са цели индустриални зони. Икономическите данни са се влошили, младежката безработица е 18,4 процента - най-високата от доста време насам.

Жилищата в Китай бяха смятани от междинната класа за натурален капиталов пазар - по тази причина цените не спираха да порастват. Строителните бизнесмени можеха да се финансират на ниска цена и да строят от ден на ден парцели на заем. Сега те губят цената си с всяка минала минута. Там, където положението е унищожено, има заплаха от безработица и обедняване, а митингите не закъсняват.

В момента Си наподобява счита да реши всички проблеми с пари. Въпреки това, предвид на гигантския финансов запас, който може да погълне тройната рецесия в Китай,. Във всеки случай междинната класа, чиято обществена сигурност е застрашена, може да отприщи митинги, каквито страната не е виждала от 1989-а година насам.

 

Александър Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета за нравственос в интернационалните връзки " Карнеги " и теоретичен помощник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

 

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР