Жестов език ще се изучава в детските градини и училищата.

...
Жестов език ще се изучава в детските градини и училищата.
Коментари Харесай

Жестовият език ще се учи от забавачката

Жестов език ще се учи в детските градини и учебните заведения. Това взеха решение дефинитивно депутатите, приемайки специфичен законопроект. Неговата цел е глухата общественост в България интензивно да се включи във всички сфери на публичния живот.

Законопроектът е създаден в сходство с Конвенцията за правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации и главната му цел е признание на езиковия статут на българския жестов език и зачитането на правото на глухите лица на изложение, на информация и на своя еднаквост посредством езика.

Депутатите дадоха опция за ранно влияние и ранна поддръжка посредством българския жестов език. За родителите са избрани съвещания и опция за образования по характерния език.

Прие се безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите до 120 часа годишно, а студенти с тези увреждания да имат право на 60 часа спомагателни преводачески услуги на учебен срок.

В закона се разписва задължението до 2 години общините да обезпечат административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора, които наброяват близо 120 000 души у нас.

Председателят на обществената комисия Хасан Адемов благодари на вносители и на всички, които са работили по него.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР