Жестоко напрежение предизвиква в парламента въпросът за евентуалния избор на

...
Жестоко напрежение предизвиква в парламента въпросът за евентуалния избор на
Коментари Харесай

ГЕРБ предупреди с война при избор на Рашков в КПКОНПИ

Жестоко напрежение провокира в Народното събрание въпросът за възможния избор на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за ръководител на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. Назначението му е главното изискване на „ Продължаваме промяната “ (ПП), с цел да поддържа държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия. Това толкоз мощно тревожи ГЕРБ-СДС, че тази заран някогашните ръководещи предизвестиха социалистите, че ще се стигне до война, в случай че Рашков получи поста.

Заканата пристигна от лидера на депутатите от групировката Десислава Атанасова, която направи специфична декларация по този мотив. Тя подсети, че по разпореждане на шефа на Министерство на вътрешните работи бяха задържани партийният й лидер Бойко Борисов, както и други видни гербери – дейности, които съдът след това разгласи за противозаконни. „ Бойко Рашков се трансформира в знак на милиционерския произвол и антидемократичния гнет, който Кирил, Асен и компания се пробват да открият в България в 21 век “, разгласи цветисто Атанасова.

По думите й, водачите на „ Промяната “ желаят от левицата да им назначат Рашков за тяхна „ лична бухалка и Велик инквизитор “. И предизвести социалистите, че в случай че се съгласят с това предопределение, „ ще обявите война освен на най-голямата опозиционна партия, само че и на правораздавателната система, на гражданското общество и на гражданския мир “.

Това ядоса шефа на алените депутати Георги Свиленски, който изскочи на трибуната, с цел да отговори на „ нелепостите, които наговори “ Атанасова, както той самичък се изрази. „ Българска социалистическа партия доста добре знае какво предлага, когато споделя – Бойко Рашков да е началник на КПКОНПИ. Но и вие доста добре знаете какво значи това “, заплашително се обърна Свиленски към герберите. И таман стартира да изрежда триумфите на левицата в кабинета „ Петков “, и водещият съвещанието Мирослав Иванов му спря микрофона. Причината беше в неособено деликатния език на соцдепутата, а също и тъй като Свиленски нямаше право сега да прави сходно изявление.

Накрая на трибуната излезе водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Изненадващо обаче той не се изрече против Рашков, с който придвижването е в открита война от назначението му като вътрешен министър предходната година. Вместо това се впусна в неразбираемо адресирани рецензии към лица от „ Промяната “, които упрекна, че постановат „ лъжата като нещо обикновено в тази зала, клетвопрестъпничеството като национализъм, нарушаването на конституцията и законите на страната като подвиг “. После се разбра, че желае от Мирослав Иванов да разгласи обществено, че председателският съвет на Народното събрание е отменил наказване, наложено на депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид за негово нелицеприятно изявление от трибуната. Водещият съвещанието обаче твърдо отбрани решението си да накаже Хамид с думите, че някои парламентарни групи толерират език на омразата, с което той не може да се съгласи.

Битката към Рашков ще продължи и по-късно през днешния ден в парламентарната антикорупционна комисия, където би трябвало да бъде разискван планът на „ Промяната “ за закон за противопоставяне на корупцията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР