Жестоки щети в разгара на розобера нанесе силна градушка в

...
Жестоки щети в разгара на розобера нанесе силна градушка в
Коментари Харесай

Драма с розите. Без реколта заради градушка и ниски цени

Жестоки вреди в разгара на розобера нанесе мощна градушка в Сопот и близките села. Кампанията по събиране на розовия цвят, която почнала преди три дни, към този момент е завършила, вместо да продължи 30, както е по проект, описаха притежателите на насаждения. Обезщетения не се чакат.

 „ Ние сме физически лица, не сме аграрни производители, тъй като сме пенсионери “, сподели пред бТВ Мария Ганчева.

Все още не е явен броят на засегнатите от градушката притежатели на насаждения, само че са десетки. Зоната на полета с розов цвят в Сопот не попадат в зоната на противоградовите ракети. Станимир Богданов, член на УС на „ Розопроизводителите “, изясни, че ще желаят отговор от институциите за какво не попадат в предпазените зони.

„ Очакваме да мине комисия, която ще опише вредите. Сезирали сме управляващите, които имат такова право и сме в очакване. Ние сме подготвени да ги посрещнем и да им покажем защо става на въпрос “, сподели различен собственик -Павел Павлов.

Над 3000 декара с розови насаждения са наранени от вчерашната градушка в региона. И до момента в който тези стопани плачат, защото не знаят по какъв начин ще се оправят, други – в казанлъшко, се готвят да изкореняват насажденията си поради ниските изкупни цени.

18 години Койчо Михов от Твърдица се занимава с розопроизводство. Стопанинът има да получава 7000 лева от миналогодишната акция. Тази година годишна продукция му ще остане неприбрана. „ За първи път ще останат на полето. Ще ги изрежем и това е... Не да ми се плаче, ами не знам какво ми се прави, тъй като съм ги основал розите от нищото и най-после споделят: „ Гледай си работата “, сподели мъжът пред бТВ.

Две десетилетия с розопроизводство се занимава и фамилията на Петър Симеонов. Обработват 120 декара рози край Гурково. Тази година прибират цвят единствено от 70 декара. Останалите 50 са изрязани - поради ниската изкупна цена и неналичието на работна ръка.

От три години изкупната цена на розовия цвят пада. Тази година за кг дестилериите заплащат един 1,60 лева От тези пари към лев са разноските за берачите. До тях обаче доближават 0,80 лева за кг набран розов цвят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР