Жертви на престъпната група, за която се заговори в една

...
Жертви на престъпната група, за която се заговори в една
Коментари Харесай

90-те се завърнаха с пълна сила в София! Ромски барони присвояват къщи, сеят ужас с побоища и наръгвания

Жертви на незаконната група, за която се заприказва в една от последните акции на ГДБОП и Специализираната прокуратура в столицата, са пребивани свиреп, с цел да не пречат на частни правосъдни реализатори и нотариуси. Полицаи пък работели за бандитите. От боязън да не бъдат наръгани с нож и пребити с железен бокс, жертвите си изтегляли показанията. За това описаха пред Нова телевизия някои от пострадалите. 

Бандата на ромските барони Мето и Трайчо пребивала грубо и отнемала принудително парцели от хора, на които давали заеми. Мафиотите присвоявали непознати обществени помощи и търгували с дрога, а полицията не ги закачала. 

„ Долните ми зъби и горните са избити с железна бухалка, от Методи Димитров и от Трайко Стоянов ”, споделя Иван Борисов.

„ Знам за един човек от квартал Левски, който бе атакуван с бокс и с нож пред 20 индивида. Помля го от пердах. Според мен това си беше опит за ликвидиране “, сподели различен от пострадалите, който обаче скри лицето си пред камерата. 

Престъпната група беше разрушена при започване на октомври, при огромна интервенция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. По данни на проверяващите, в продължение на 6 години, задържаните са се занимавали с лихварство, пребивали са длъжници, отнемали са принудително парцели и са пласирали дрога в няколко столични квартала. Има данни, че са печелили и от бизнес с проститутки.

„ Те са се занимавали безусловно с всичко, което генерира непозволен приход ”, съобщи административният началник на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Основните им приходи били от лихварство, считат проверяващите. Сочените за тартори на групата- Мето и Трайчо имали заложни къщи и компании за бързи заеми, в няколко столични квартала. За да получат заем, клиентите им трябвало да им трансферират жилищата си.

„ Когато имаш потребност от заем, пари, дават дребна сума, само че при изискване, че си трансферирал парцела на тяхно лице, с цел да ти провиснал мечтаната сума. И към този момент владението на парцела е в техни ръце, без значение дали ще си издължиш заема или не. Когато пристигна периода да си погаси, те му споделят, че е изгорен парцелът ”, споделя един от пострадалите, поискал анонимност.

„ Едно момче отиде при тях и споделя, залагам си жилището, желая 5 000 лева, да си купя такси и да си работя. Те му дават парите, той си трансферира жилището и на другия ден, те го продават тоя апартамент, а индивидът продължава да си заплаща лихви. И когато схваща, че апартаментът му е продаден, отива там за скандал, обаче те го пребиват и той си млъква по тоя случай ”, съобщи Иван Борисов.

Останалите без жилища са десетки, само че от боязън, не всички са се оплакали в полицията. Иван Борисов също твърди, че е излъган от Мето и Трайчо. Закъснял с вноските си по заема и посредством частен правосъден реализатор двамата му взели къщата.

„ Имат си нотариуси, частни правосъдни реализатори, Биха ме с железна бухалка, с цел да не преча на ЧСИ-то, защото бях пуснал тъжба против него “, прибавя той.

В дома на арестуваните са открити голям брой документи, уличаващи ги в имотни измами. 

Отнетите жилища са се препродавали неведнъж, споделят от прокуратурата. Първо те се трансферират на доближени лица на членове на бандата. 

Когато жертвите нямали жилища, посочените за лихвари взимали за залог коли и дебитни карти. 

„ Хора от квартал Христо Ботев си залагат дебитни карти, с които теглят детски надбавки. Остават си обаче при лихварите и те теглят всички помощи. Аз им бях оставил кола за
залог, а те незабавно я продали. Когато им занесох парите и желаех да ми върнат автомобила, споделиха да изчакам един час. Те я откраднаха от момчето, на което са я продали и ми я докарват “, споделя различен от излъганите.

Ако длъжникът не се издължи до стотинка, се стига до принуждение. Тогава се намесвал Мартин Матев – Русия, който бил най-приближен на Мето и Тройчо. Той също е измежду арестуваните. 

Известен е с това, че разчиства сметки с нож, описват осведомени. Те крият лицата си от боязън. 

„ Той е доста рисков и е от групата. Занимава се с побоища. Бях очевидец по какъв начин нападнаха едно момче от квартал Левски. Пред очите на всички го прободе с ножа и го атакува с бокс. Момчето се опита да избяга. Гони го с ножа и с бокса до другия квартал “, споделя един от мъжете, станали жертва на бандата.

Въпреки че момчето е пребито и намушкано с нож пред 20 индивида, никой от тях не подава сигнал на тел. 112. 

Пострадалият си вади здравно и подава тъжба в полицията. Скоро по-късно под напън се отхвърля от показанията си. 

„ Всички се опасяват. Притесняват се да не бъдат пребити и наръгани с нож. Нормално е да се опасяват. Мартин го е взел в колата и го закарал, с цел да си отдръпна жалбата “, разяснява един от хората, станали очевидци на побоищата.

„ В 5-о РПУ има чадър над бандитите. Знам, че се дават по 5000 лв., с цел да бъде отстранена съответна кореспонденция, прибавя той.

Имаме такива данни и ще се организира обективно следствие, удостовери административния началник на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. 

От боязън част от потърпевшите са се преместили да живеят в чужбина. 

Иван Борисов се надява съдът да върне къщата му, която новите притежатели са трансформирали в хотел. 

„ Ползва се като обществен дом. Идват клиенти, дават им се опиати и дами по желание от интернет. Плащат си за всичките услуги “, сподели още той. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР