Женският национален отбор по шахмат продължава без загуба участието си

...
Женският национален отбор по шахмат продължава без загуба участието си
Коментари Харесай

ГОРДОСТ! Женският ни отбор е в Топ 5 на Европейското първенство, движим се без загуба

Женският народен тим по шахмат продължава без загуба присъединяване си на европейското състезание в Будва (Черна гора, 10-21 ноември). В III кръг селекцията на Петър Арнаудов приключи 2:2 с отбора на Швейцария и записа второ следващо тъждество след 2:2 против Унгария. На старта нашите състезателки в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева победиха Турция с 2,5:1,5 т.
Срещу швейцарките на първа и втора дъска гросмайстор Стефанова и интернационален занаятчия Салимова направиха ремита надлежно с белите против гросмайстор Александра Костенюк и с черните против фиде занаятчия Лена Георгеску. На трета дъска фиде занаятчия Пейчева победи с белите женски гросмайстор Газал Хакимифард, а на четвърта женски гросмайстор Кръстева загуби с черните от женски интернационален занаятчия София Хризлова, предава СегаБГ.
Преди четвъртия от общо 9 кръга по швейцарската система България е един от единствено пет отбора без загуба и заема 5-о място във краткотрайното класиране с актив от 4 т. (1-2-0). Начело са Франция и Азербайджан с оптималните вероятни по 6 т. (3-0-0), следвани от Германия и Унгария с по 5 т. (2-1-0). В днешния IV кръг противник на нашите националки ще бъде тимът на Испания, девети в подреждането с 4 т. (2-0-1).
На Евро `23 при дамите вземат участие общо 32 страни. За България това е първа поява в шампионата на Стария континент след десетилетие пауза поради неразбориите в ръководството на спорта у нас, белязано и от 7-годишна глоба от европейския шахматен съюз (ECU).
Забраната беше вдигната след избора на Милен Василев за президент на най-новата учредена организация – „ Българска спортна федерация по шахмат “ (БСФШ). Тя претендира за участие в интернационалната централа FIDE, на база на което ще желае и държавния лиценз от ММС, възложен сега на „ Българска федерация по шахмат 2022 “ (БФШ 2022).
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР