Женските кафяви мечки са се научили да задържат по-дълго малките

...
Женските кафяви мечки са се научили да задържат по-дълго малките
Коментари Харесай

Мечките използват малките си като жив щит срещу ловците

Женските кафяви мечки са се научили да задържат по-дълго дребните си до себе си като жив щит, възползвайки се от закона , който не разрешава на ловци да атакуват мечки с дребните им , сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.
 
В Швеция ловци могат да убиват самотни мечки сред края на август и средата на октомври, само че мечките с потомството им са предпазени от закона . За самотната женска рискът да бъде убита е близо четири пъти по-голям, в сравнение с за посестримата й с дребни. Изследването е основано върху събирани 22 години данни за популацията на кафявите мечки в Швеция и върху наблюденията им.
 
" Човекът е движещата мощ на еволюцията в живота на мечките ", съобщи Йон Свенсон от Норвежкия университет за науки за живота.
 
Някои женски са приспособили държанието си, с цел да живеят по-дълго с дребните си, като ги отбият една година по-късно . Обикновено женските живеят към 18 месеца дружно с бебетата си. Учени обаче открили, че от 1995 година женските са удължили този интервал до две години и половина.
 
Между 2005 година и 2015 година процентното съответствие на възприелите въпросната тактика женски се е нараснало от 7 на 36 %, означават учените. Тези майчини грижи са като жив щит против ловците. Новата тактичност е от изгода освен за майката, само че и за дребните й, които са предпазени от патроните една година по-дълго през интервал, когато са изключително уязвими.
 
Женските, които задържат дребните си по-дълго до себе си, също така се съвкупляват по-рядко. Това обаче е обезщетено с по-дълъг живот.
 
Резултатите от проучването са оповестени в Nature Communications, показва Българска телеграфна агенция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР