Жените са по-коректни от мъжете, но са подценени. Редица бизнес

...
Жените са по-коректни от мъжете, но са подценени. Редица бизнес
Коментари Харесай

Галъп: Жените са по-коректни в бизнеса от мъжете, но са подценени

Жените са по-коректни от мъжете, само че са подценени. Редица бизнес качества са по-присъщи за дамите, в сравнение с за мъжете, само че ролята на дамите като ръководители и бизнес хора у нас е към момента подценявана от обществото ни и очевидно има потребност от поощряване. Това са част от изводите и рекомендациите от експресен телефонен сондаж на " Галъп интернешънъл ".

Сондажът е извършен измежду 801 души сред 14 и 16 декември посредством телефонно изявление по панелна методика, която обезпечава представителност на данните за пълнолетното население в страната. Според изследването българите като цяло имат забележително персонално самочувствие - макар общия негативизъм, който от години се споделя във всевъзможни проучвания. " Галъп интернешънъл " ревизира общото отношение по няколко изказвания. По съвсем всички тествани изказвания излиза, че дамите са по-коректни от мъжете. Например, болшинство от 75 на 100 са съгласни, че дамите са по-дисциплинирани от мъжете, 69 на 100 - че дамите са по-лоялни и всеотдайни от мъжете, 65 на 100 - че дамите по-сигурно връщат заеми, 56 на 100 - че дамите са по-некорумпирани. Останалите са несъгласни или не могат да преценяват. Колебание в публичното мнение се следи единствено по едно от тестваните изказвания - че дамите са по-пестеливи. Тук единодушието е на процедура колкото и несъгласието. Около 48 % от всички респонденти показват единодушие с изказванието " Като цяло дамите са по-пестеливи от мъжете ", само че на процедура също толкоз (47 процента) не са съгласни. Останалите се двоумят.

В множеството обстановки дамите закономерно дават отговор солидарно - надалеч по-категорично в интерес на своя пол, спрямо отговорите на мъжете. Единодушие обаче царува във връзка с корупцията - и мъже, и дами считат, че дамите са по-некорумпираният пол. Така се удостоверява извод от сходно проучване на " Галъп интернешънъл " преди две години.

Въпреки по-голямата си уместност, дамите наподобяват подценени. Например, когато се попитат българите кого биха избрали за заместител, 38 на 100 избират опцията " полът не е от голяма важност ", само че измежду останалите отговори доминира отговорът " мъж " (34 процента) против " жена " (27 процента), а един % не могат да преценяват. Според изследването дамите наподобява сами се подценяват в по-голяма степен. Например, 55 на 100 от българите считат, че в действителност се подценяват или са се подценявали на работното си място. При дамите този дял е по-висок - 58 на 100, а при мъжете - 52 на 100. Седемнадесет % т българите признават, че се надценяват, 23 на 100 от българите настояват, че се правят оценка реалистично, а към 5 % не могат да образуват мнение, или настояват, че в никакъв случай не са работили. Мнозинство от 68 на 100 от българите считат, че биха били (или са) положителни ръководители. При мъжете този дял е 72 %, а при дамите е 63 %. И тук се оказва, че мъжете са по-самоуверени, допустимо е и това да е стандарт - че мъжът точно е началник, а дамата - не.

А е допустимо също в извадката да са попаднали повече мъже, които към този момент са ръководители - такива са обективните данни на статистиката у нас: измежду хората с управителни длъжности мъжете доминират, разясняват социолозите. Жените не са подценени и не се подценяват във връзка с интуицията. На въпроса " Вие персонално смятате ли, че имате добра вътрешен глас " 88 % от дамите споделят " да ", а от мъжете 85 на 100 споделят " да ". Така общо 87 % от българите считат за себе си, че имат добра вътрешен глас. Този въпрос в действителност удостоверява един от главните заключения на проучването - българите напълно не страдаме от ниско самочувствие, допълват социолозите. Те припомнят, че 68 % считат, че биха били (или са) положителни ръководители; 55 % считат, че на работата като цяло им се постанова (или им се е налагало) да се подценяват. 87 на 100 считат, че имат добра вътрешен глас. Ако не се брои интуицията, дамите имат по-ниско самомнение, а и общите отзиви са по-неблагосклонни към тях. Към това би трябвало да се добави и по-високата податливост за заместници да се избират мъже, се добавя в известието.

Според социолозите по този начин се оказва, че обществото ни признава, че дамите имат повече качества, само че ненапълно неглижира тяхната роля. Високото самочувствие е реалност, само че при дамите - не напълно. Най-уверени в себе си са най-младите. Мнозинство от 59 на 100 от запитаните споделят, че биха били положителни бизнесмени. При мъжете 61 на 100, при дамите 57 на 100. Стереотипите и автостереотипите проличават и в още един знак - респондентите са били изправени пред предполагаем избор от няколко вероятни действия, чието управление биха поели. Сред разновидностите са попадали дребна фабрика, плантация, туристическа организация, приблизително огромен магазин, ресторант, студио за хубост. Тенденцията мъжете да се ориентират към управителни действия в региона на производството, а дамите - в региона на услугите и търговията, се резервира.

При мъжете " водят " фабрика и плантация. Над една трета от мъжете биха избрали да оглавяват дребна фабрика, до момента в който при дамите тази алтернатива се споделя от към 15 на 100. Най-много от дамите (около една четвърт) биха управлявали приблизително огромен магазин или туристическа организация. Приблизително равни дялове се споделят от другите полове по повод управлението на ресторант. Явно остава навикът в публичното мнение - мъжете създават и управляват, дамите обслужват и търгуват, разясняват социолозите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР