Жените от 588-ия нощен бомбардировъчен полк на съветските военновъздушни сили

...
Жените от 588-ия нощен бомбардировъчен полк на съветските военновъздушни сили
Коментари Харесай

Нощните вещици – жените, които ужасявали нацистите

Жените от 588-ия нощен бомбардировъчен полк на руските военновъздушни сили – по известни като Нощните вещици – нямат нито радар, нито картечници, нито радиостанции, нито парашути. Всичко, с което разполагат на борда е карта, компас, линеал, хронометър, фенерче и моливи.

Въпреки това те сполучливо са направили 30 хиляди бомбардировки и са хвърлили над 23 хиляди тона муниции върху немските войски в продължение на четири години през Втората международна война.

The Night Witches: The All-Female World War II Squadron That Terrified The Nazis ✈️
— Washington Irving (@wirvinglapl)
Полковник Марина Раскова – „ руската Амелия Еърхарт”

Ескадрилата на Нощните вещици е директна последица от това, че дамите в Съюз на съветските социалистически републики желаят да вземат участие интензивно във военните дейности. Много руски дами се уморили да играят подкрепяща роля по време на войната и желаят да вземат участие в борби на фрнтовата линия.

28 mars 1912: Naissance de Marina Raskova, aviatrice soviétique durant la Grande patriotique
— THEATRUM BELLI (@TheatrumBelli)
Още през цялото време на войната полковник Марина Раскова, водач, известна като „ руската Амелия Еърхарт”, стартира да получава писма от дами, които желаят да се ангажират. Раскова приема доста съществено желанията им и насочва молба към Йосиф Сталин да провежда полк от дами водачи, които да се бият с германците. През октомври 1941 година той удовлетворява желанието ѝ и подрежда да бъдат основани три ескадрили, формирани напълно от дами. Така Съюз на съветските социалистически републики става първата страна в света, която разрешава на дамите да летят на бойни задачи. Единствения въздушен отряд, зависещ напълно на дамите е 588-ия нощен бомбардировъчен полк, където всички – от водача и командира до механика, са дами.

Полкът се събира през 1942 година в Енгелс, малко градче край Сталинград. Идват към 400 дами, които са на възраст сред 17 и 26 години. Тези бъдещи бойни водачи са посрещнати от Марина Раскова.

Летят към борба на селскостопански самолети

На младите дами са раздадени униформи, които са прекомерно огромни за тях, защото просто са предопределени за мъже. Мнозина късат части от спалното си долни дрехи и ги пъхат в ботушите си, с цел да не се изплъзнат от краката им.

Освен това дамите са снабдени с остаряло съоръжение. Самолетите им са селскостопански машини, които въобще не са предопределени за борби. Този аероплан – Поликарпов По-2, двуместен биплан с отворен кокпит – е изработен от шперплат. Той не предлага никаква отбрана от естествените стихии, а през нощта водачите би трябвало да стискат зъби и да устоят на температури, близки до нулата, а постоянно и минусови, смразяващи ветрове и риск от измръзнали крака.

The 'Night Witches' were a Russian all-female bomber unit flying biplanes against the Germans in WW2. While two pilots distracted the searchlights, a third would cut her engines & glide in to drop her bombs. The regiment flew over 23,000 sorties, dropping over 3,000 tons of bombs
— Yousafzai Tactical (@YusfzaiTactical)
На всичкото от горната страна самолетите са толкоз дребни, че могат да носят единствено по 2 бомби по едно и също време и Нощните вещици би трябвало да извършват огромен брой задачи, приблизително по осем на нощ. Надежда Попова – именит пълководец на отряда, която има общо 852 задачи – един път извършва 18 сполучливи задачи за една нощ.

Освен това тези самолети са мудни, елементарно запалими и нямат никаква ризница. Въпреки това обаче те оферират няколко преимущества. Заради примитивната структура на самолета той е мъчно видим на радара, а когато се приближи до задачата си, водачът изключва мотора и се плъзга към задачата. Скоростта им на плъзгане е толкоз мудна, че на земята съвсем няма по какъв начин да бъдат предизвестени.

Защо Нощните вещици

Начинът, по който водачите се плъзгали над задачата, напомнял на немците за метла на магьосница и по този начин нарекли незабелязаните нападатели Нощните вещици. Германците били толкоз уплашени, че отказвали да палят цигара нощем, с цел да не издадат позицията си на Нощните вещици. 588-ия полк схванал за прякора си и го приел като мотив за горделивост.

I've tweeted about the Soviet 'Night Witches' before, but they might have been the most badass unit of WW2. Flew crappy training biplanes, as they approached Nazi targets, they cut their engines to glide in and bomb them. Who wouldn't want to play that?
— Mike Stuchbery
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР