Жената е рай, жената е вечна мъка. Жената е рибя

...
Жената е рай, жената е вечна мъка. Жената е рибя
Коментари Харесай

Жената е рибя кост

" Жената е парадайс, дамата е безконечна тъга. Жената е рибя кост – като ти заседне на гърлото, ще се задавиш ". Тази емблематична фраза на Йовков стои в основата на спектакъла " Жената е рибя кост " , който се играе в City Mark Art Center в София.

Актрисите Дайяна Димитрова, Елица Костова и Елица Йовчева се превъплъщават в функциите на три от най-известните Йовкови героини – Божура, Албена и Пауна. И трите споделят, че в учебно заведение не са обърнали на Йордан Йовков вниманието, което заслужава. Освен това споделят, че постоянно имаме податливост да забравяме това, което са ни карали да четем като възпитаници. В спектакъла “Жената е рибя кост ” те се заемат с нелеката задача да актуализират текстовете на Йовков, които сами споделят, че откриват по нов метод.

Адаптацията за сцена е дело на Мариела Костова , която в началото се стопира на шест текста от Йовков. Това е голямо предизвикателство за нея, защото от всички текстове единствено “Албена ” е драматизирана от самия Йордан Йовков. От шестте текста след това остават три, а изборът е стимулиран от обстоятелството, че точно те са най-разпознаваеми и незабавно проговарят на публиката.

Режисьор на постановката е Елица Йовчева, която по едно и също време извършва и ролята на Пауна. Споделя, че това не е по никакъв начин елементарно за нея, защото има опит повече като режисьор, в сравнение с като актриса, само че се радва да бъде и от тази страна на сцената.  



В ролята на Божура влиза Дайяна Димитрова , която е част  от трупата на Държавен куклен спектакъл – Сливен. Тази роля е една от най-трудните за нея, само че все пак намира героинята си за прелестна. Споделя, че желае да накара феновете да извърнат внимание на завистта – тематика, която постоянно не минава през нас, когато сме възпитаници. Нейната героиня е доста завистлива, макар че е най-красивата циганка съгласно описа на Йовков. Дайяна се надява, че посредством този театър ще накара хората да се замислят за това възприятие и да схванат, че не нещата не би трябвало да се случват непременно. Тя взе участие още в спектакъла “Косвени вреди ” по романа “Войната не е с лице на жена ” от Светлана Алексиевич, за която печели в категория “Дебют ” дружно с Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Елена Иванова, Катерина Стоянова и Никол Султанова.

Елица Костова се превъплъщава в ролята на Албена, с която по думите ѝ имат доста общо. Освен че е доста красива, Елица е постоянно усмихната, а тази усмивка не постоянно се възприема по еднопосочен метод. Така се случва и с нейната героинята – усмивката ѝ навлича доста неприятности. Елица Костова приключва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов ” през 2018 година в класа на проф. Здравко Митков и още тогава печели премията НАЙ-НАЙ-НАЙ в категория “Актриса за трагичен спектакъл ”. Дебютира на професионалната сцена с ролята на Анна Андреевна в представлението на спектакъл КРЕДО, а скоро се чакат още доста осъществен театрални планове.

Ролята на Пауна е поверена на Елица Йовчева , която в началото не намира нищо общо сред нея и героинята ѝ. Впоследствие открива, че Пауна е доста мощна и борбена, където двете в действителност се срещат. Елица Йовчева е създател и режисьор също по този начин на спектакъла и на плана. През 2018 нейното зрелище “11:27 ” е номинирано на Малък сезон в ТР “Сфумато ” и се играе на огромна сцена, а по-късно печели и “Награда на София ” в категорията “Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства ”. С авторския театър “Три ” взе участие в интернационалния фестивал за млади режисьори “THEATER NETWORKING TALENTS ” в Крайова, Румъния.

Повече за това по какъв начин се осъществя спектакълът “Жената е рибя кост ”, както и елементи от него, може да чуете в звуковия файл.

Снимки – Мария Цветкова 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР