Желязото е едно от най-важните хранителни вещества, тъй като помага

...
Желязото е едно от най-важните хранителни вещества, тъй като помага
Коментари Харесай

6 странни признака, че имате недостиг на желязо

Желязото е едно от най-важните хранителни субстанции, защото оказва помощ на другите протеини да доставят О2 на тялото ни - само че истината е, че огромна част от популацията по света не получава задоволително от този главен минерал.

Дефицитът на желязо е най-разпространеният дефицит на микроелементи в международен мащаб, изяснява доктор Кели Прийчет. Всъщност съгласно Световната здравна организация съвсем половината от 1.62 милиарда случая на анемия в света - положение, характеризиращо се с липса на здрави червени кръвни кафези - се свързва с недостиг на желязо. Недостигът на желязо е особено за бременни дами, дребни деца, хора, които постоянно подаряват кръв и вегетарианци или вегани.

Приблизително 10 милиона души в Съединените щати имат дефицит на желязо съгласно проучването през 2013 година По-често дамите страдат от липса на желязо, в сравнение с мъжете. Истинският дефицит на желязо се демонстрира на три стадия, като най-тежката е желязно-дефицитната анемия - положение, при което в организма няма задоволително желязо, с цел да се сътвори хемоглобин - протеин, който дава отговор за доставянето на О2 в тъканите. Това води до понижаване на броя на алените кръвни кафези, което нормално води до отмалялост, замаяност, бледа кожа или зной.

Ето 6 необикновени признака на дефицит на желязо, за които да внимавате.

Имате странни стремежи да ядете неща, които не са храна

 При дефицит на желязо имате чудноват апетит

Ако като дете сте похапвали пясъка от пясъчника на детската площадка, то може да сте имали дефицит на желязо. Изследователите към момента се пробват да схванат за какво хората с липса на желязо изпитват предпочитание за консумация на нехранителни артикули като нечистотия, глина, царевично нишесте, бои, чипс, картон и почистващи препарати.

Ноктите ви са нежни и постоянно се чупят

 Симптоми при дефицит на желязо

Ноктите в действителност могат да кажат доста за здравето ни. Крехки, слаби нокти, които се чупят елементарно или извиват без причина, могат да са причина за дефицит на желязо. Вдлъбнатите нокти, известни по-често като нокти-лъжици, са доста явен знак за съществуването на здравословен проблем, свъразан с дефицит на желязо.

Устните ви са сухи и напукани

 Напукани устни са признак при дефицит на желязо

През зимата, когато на открито е студено, доста постоянно устните ни стартират да се напукват. Но при хората с дефицит на желязо може да се следи напукване на ъгълчетата на устните. Тези напуквания са мъчителни и могат даже да лимитират нормалните ви действия като ястие и усмихване. В изследване на 82 души с сходен проблем учените открили, че 35% от тях са имали дефицит на желязо.

Синдром на неспокойните крайници

 Синдром на неспокойните крайници при недостиг на анемия

Синдромът на неспокойните крайници съставлява неврологично разстройство, характеризиращо се с дискомфорт в крайниците, изтръпване или чувство за инсекти, пълзящи към краката ви. Лекарите към момента не са изцяло сигурни какво предизвиква това положение, само че някои проучвания демонстрират, че ниските равнища на желязо може да са главен проблем. Всъщност едно изследване на 251 пациенти с анемия с дефицит на желязо през 2013 година заключава, че са имали синдром на неспокойните крайници близо 24% (или девет пъти) по-високо от естественото.

Езикът ви е необичайно издут

 Подут език е главен признак на дефицит на желязо

Друг не толкоз явен признак на дефицит на желязо е атрофичният глосит, прочут също като издут и гальовен език. Подуването може да аргументи проблеми с дъвченето, преглъщането или говоренето. В проучване на 75 души с анемия на желязо-дефицита, извършено през 2013 година, откривателите откриха, че близо 27% от тях са имали атрофичен глас, дружно със сухота в устата, чувство за парене и други проблеми, засягащи оралното здраве.

Вие непрестанно желаете лед

 Желанието за лед е непрестанно при дефицит на желязо

Пагофагията е терминът за някого, който постоянно жадува за лед. Желанието може да бъде непрекъснато и постоянно трае повече от месец. Пагофагията е рядка форма на хранително разстройство, наречено пика. Пика постоянно съпровожда други психологични разстройства като аутизъм и шизофрения и дава на хората натрапчиви стремежи за храни, които нямат действителна хранителна стойност. Докато децата по принцип са по-склонни да развият пика, пагофагията може да засегне както възрастните, по този начин и по-малките. Някои откриватели считат, че съществува връзка сред желязодефицитната анемия и неистовото предпочитание за лед, само че повода остава неразбираема. Хората с анемия имат непълен брой здрави червени кръвни кафези, които са от значително значение за преместването на О2. При анемията с недостиг на желязо, повода е неналичието на желязо.

Как да получите задоволително желязо

 Храни при дефицит на желязо

Ако сте забелязали някои от горепосочените признаци, може да е време да се обърнете към Вашия доктор - просто имайте поради, че това не са единствено странните признаци, свързани с недостига на желязо.

Междувременно се уверете, че консумирате богати на желязо храни. Жените на възраст сред 19 и 50 години би трябвало да одобряват минимум 18 мг дневно (27 мг, в случай че сте бременна), до момента в който мъжете могат да вземат към 8 мг. Можете елементарно да си набавите желязо като просто ядете скотски артикули като стриди, говеждо месо, риба и пиле.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР