Жега в парламента днес. В пленарната зала ще се гледа

...
Жега в парламента днес. В пленарната зала ще се гледа
Коментари Харесай

Жега в парламента. Нова военна помощ за Украйна

Жега в Народното събрание през днешния ден. В пленарната зала ще се гледа даването на нова военна помощ за Украйна. България праща муниции и неизправни ракети, които страната може да ремонтира и употребява. Българска социалистическа партия е срещу.

На изключително съвещание през вчерашния ден Комисията по защита към Народното събрание одобри предлагането България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от вида 5В55Р(К) и муниции за автоматизирано стрелково оръжие с диаметър 5.56х45 мм с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи, съобщи БНР.
-->
Предложението беше признато с 11 гласа " за " и 4 " срещу ". Въздържали се нямаше.

Вносители на плана са депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, а измежду подписалите са Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и Делян Пеевски.

Министърът на защитата Тодор Тагарев отбрани предлагането и предложи помощта да се разшири. От опозицията реагираха остро. Според тях даването на ракетите е стъпка към отнемане напълно от зенитно-ракетните комплекси на страната.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия още веднъж изиска оставката на министъра на защитата Тодор Тагарев.

По време на съвещанието специалист от Министерството на защитата изясни, че тези ракети не са минали сполучливо тестванията и няма метод да бъдат ремонтирани у нас.

Предвидено е да се дадат ракети, а не цели зенитно-ракетни комплекси С-300, както и бойни патрони по стандарт на НАТО.

Ракетите са дефектни и не могат да послужат на Българската войска, удостовери и военният министър Тодор Тагарев на съвещанието на комисията и увери, че това няма да заплаши националната сигурност.

България е правила опит да поправи ракетите. Такава процедура е била задвижена от Министерството на защитата в интервала от 15 септември 2020-а до 21 юли 2022 година Единствената позволена компания е била тази на производителя - съветския тръст за въздушно-космическа защита “Алмаз-Антей ”. Оказало се обаче, че и концернът няма опция да поправи ракетите и е предложил България да се обърне към запаса на Русия, което не е допустимо поради нашествието в Украйна.

“Българската страна няма дарба за ремонт и възобновяване на неизправните зенитно-управляеми ракети от вида 5B55P(K) за ЗРК С-300, без това да заплашва живота и здравето на персоналния състав. Съответно България не може да ги ремонтира, нито да ги употребява, само че са нужни на украинската противовъздушна защита ”, пишат вносителите.

“Ако ние тръгнем да ги вършим, при нас рискът, в случай че стане случай, е по-висок за персоналния състав и хората, които ги обслужват, до момента в който при украинците този риск е по-приемлив, защото съгласно тях с един от дефектните комплекси могат да ремонтират няколко от техните настоящи и да пазят градовете си ”, изясни шефът на комисията Христо Гаджев.

Какъв тъкмо е дефектът на ракетите, е секретна информация. “Тези зенитни ракети не са минали сполучливо тестванията ”, сбит бе зам.-командирът на Военновъздушни сили бригаден ген. Петьо Мирчев.

Ракетите в действителност са неизправни, срокът на валидност на горивото им е изминал. То е рисково и токсично и у нас няма условия да бъде сменено, споделят специалисти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР