Жълт код за високи температури е обявен за по-голямата част

...
Жълт код за високи температури е обявен за по-голямата част
Коментари Харесай

Жълт код в цяла България, но къде обявиха червен

Жълт код за високи температури е разгласен за по-голямата част от България за 23 август. В множеството области температурите ще доближават 38 градуса. Предупреждение няма за София-град, София-област, Перник и Смолян.

През нощта ще е ясно и съвсем безшумно. Утре ще е най-вече слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на обособени места в западната половина от страната ще превали. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-североизток, който до края на деня в множеството места ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще бъдат сред 33° и 38°, в София - към 33°.
-->
В планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Само на обособени места ще превали временен дъжд. Ще духа до сдържан вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 27°, на 2000 метра - към 20°.

По Черноморието ще е най-вече слънчево. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са от 29° до 32°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде към 2 бала.

Във Франция пък обявиха червен код поради горещините в редица департаменти: температурите в някои южни региони доближиха до 42°C.

Четири френски департамента от през днешния ден са в оптималния червен код поради жегите, за други 15 мярката влиза в действие от на следващия ден. Температурите към този момент съставляват риск за цялото население, застрашени са освен по-уязвимите хора, предизвестяват здравните управляващи, съобщи БНР. Редица общини отварят спортните си зали, с цел да предложат хладина и бутилки с вода на нуждаещите се. 

Възможно е и да се стигне до анулация на събития или затваряне на публични здания. Ситуацията е сериозна в някои болнични отделения поради липса на климатици или дефицит на личен състав.

В Париж 140 парка и градини са отворени непрекъснато, а плажът на брега на Сена ще работи до 3 септември. 

В Лион жегата изтезава популацията към този момент 12-и ден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР