Жълт код за високи температури е издаден от Националния институт

...
Жълт код за високи температури е издаден от Националния институт
Коментари Харесай

Жълт код за горещо време в 24 области

Жълт код за високи температури е публикуван от Националния институт по метеорология и хидрология за 24 области у нас за през днешния ден. Зелен е кодът единствено в София, София-град, Перник и Смолян.

Днес още веднъж ще бъде слънчево и горещо, сочи прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология. В следобедните часове над планинските региони от Западна България ще се развие купеста облачност, само че единствено на изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България до сдържан вятър от изток. Максималните температури ще бъдат сред 33° и 38°, в София - към 34°.

Над планините ще бъде най-вече слънчево, след обяд с купеста облачност. Локални краткотрайни превалявания с гръмотевична активност са вероятни в Западна България. Вятърът ще е слаб, по най-високите елементи - до сдържан от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 28°, на 2000 метра - към 21°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб, след обяд - до сдържан вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са сред 26° и 29°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Засега прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология за на следващия ден е за жълт код за горещо време в цялата страна (виж графиката по-долу).

Днес е вторият от трите най-топли дни, наречени Горещници в националните вярвания. Свързани са с култа към слънцето и огъня и цялата обредност е ориентирана към тяхното помиряване. 

Православната черква празнува на св. Юлия, а на следващия ден - св. Марина.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР