Изводи от разследването на AP за сексуален тормоз и нападение в станция McMurdo в Антарктида

...
КРАЙСТЧЪРЧ, Нова Зеландия (AP) — Много жени, които работят в
Коментари Харесай

КРАЙСТЧЪРЧ, Нова Зеландия (AP) — Много жени, които работят в станция McMurdo, главната изследователска база на Съединените щати в Антарктика, казват, че изолираната среда и мачо културата позволиха сексуалният тормоз и посегателствата да процъфтяват.

Националната научна фондация, която наблюдава антарктическата програма на САЩ, публикува доклад през 2022 г., в който 59% от жените казват, че са преживели тормоз или нападение, докато сте на леда.

Но проблемът надхвърля самия тормоз, установи Асошиейтед прес. При преглед на съдебни регистри и вътрешни комуникации, както и в интервюта с повече от дузина настоящи и бивши служители, АП разкри модел на жени, които казаха, че техните твърдения за тормоз или нападение са били сведени до минимум от техните работодатели, което често води до тях или други да бъдат наказани в допълнителна опасност.

Няколко работници от Антарктика говориха публично за опита си пред AP за първи път.

ХВАЩАНЕ НА ЧУК

Механик Лиз Монахон каза пред AP мъж в базата я заплаши през 2021 г., но работодателите й не направиха нищо, за да я защитят. Така че тя грабна чук и го държеше върху себе си през цялото време.

„Ако се приближи някъде до мен, щях да започна да замахвам срещу него“, каза Монахон. „Реших, че ще оцелея.“

Оказва се, че мъжът е имал криминално досие в Нова Зеландия и е нарушил заповед за защита, преди да се разположи, съдия установи по-късно. Работниците казаха, че са взели нещата в свои ръце и са запазили Монахон в безопасност, като са я изпратили далеч от базата на мисия над морския лед. Мъжът по-късно напусна Антарктика.

В записано интервю представител на човешките ресурси каза на Monahon, че проблемите с културата на пиене в базата продължават от години.

МОДЕЛ НА ПРОБЛЕМИ< /p>

Случаят на Монахон не беше аномалия. През 2019 г. служителка в хранителната промишленост каза на шефовете си, че е била сексуално нападната от свой колега. Два месеца по-късно жената беше уволнена.

В друг случай жена, която съобщи, че мъж на висша длъжност я е опипвал, каза, че е била накарана да работи отново с него.

Друга жена каза, че е била изнасилена, но инцидентът по-късно беше погрешно класифициран от работодателите на мъжа като просто тормоз.

РЕАГИРАНЕ НА АГЕНЦИИТЕ

Националната национална защита заяви, че е подобрила безопасността в Антарктика миналата година. Сега се изисква Leidos, главният изпълнител, да докладва незабавно за инциденти на сексуално насилие и тормоз. NSF каза, че също така е създала служба за разглеждане на подобни оплаквания, предоставила е поверителен адвокат на жертвите и е създала 24-часова телефонна линия за помощ.

Leidos каза на Конгреса през декември, че ще инсталира шпионки на вратите на общежитията, ограничава достъп до главни ключове, които биха могли да отворят множество спални и да дадат на екипите на място допълнителен сателитен телефон.

Но оплакванията за насилие не спряха с доклада на NSF. Пет месеца след пускането му, жена в McMurdo каза, че е била нападната от колега. Процесът срещу него е насрочен за ноември.

Монахон каза, че се надява, че нейната история ще накара изпълнителите в Антарктида да поемат повече отговорност в бъдеще.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР