Извинението на Папа Франциск към коренното население за малтретирането, което

...
Извинението на Папа Франциск към коренното население за малтретирането, което
Коментари Харесай

Канада: Извинението на Папата към коренното население не е достатъчно

Извинението на Папа Франциск към коренното население за малтретирането, което е било процедура в ръководените от църквата учебни заведения в страната, не е задоволително. Това се споделя в публична позиция на канадското държавно управление.

Официалната реакция на държавното управление идва по време на визитата на Франсиск в Квебек за срещи с премиера Джъстин Трюдо и генерал-губернатора Мери Саймън. Папата на едноседмично посещаване в Канада.

Критиките на държавното управление повтарят тези на оживелите и се отнасят до пропуща от страна на Франциск на каквото и да е споменаване на половото принуждение, претърпяно от деца от коренното население в учебните заведения, както и до отхвърли му да уточни католическата черква като институция, носеща каквато и да е отговорност.

Посещението на Папата цели да " изкупи " ролята на църквата в интернатната учебна система, в която генерации деца от коренното население бяха принудително изведени от домовете си и принудени да посещават ръководени от църквата, финансирани от държавното управление интернати, с цел да се асимилират в християнското, канадско общество.

Канадското държавно управление съобщи, че физическото и половото принуждение са били необятно публикувани в учебните заведения, като учениците са бити, тъй като приказват на родния си език.

В понеделник Франциск се извини за „ злото “ на църковния личен състав, който работи в учебните заведения, и „ пагубния “ резултат на учебната система върху фамилиите на коренното население. В тирада пред държавните управляващи в сряда Папата се извини още веднъж и назова учебната система „ почтена за жалост “.

Той изиска амнистия „ за злините, породени от толкоз доста християни на коренното население “, както и на „ локалните католически институции “.

Паралелно с това, обаче, Папата означи и че учебната система е била „ насърчавана от държавните управляващи по това време “ като част от политика на асимилация и изборни права, в която „ локалните католически институции са имали присъединяване “.

Коренното население от дълго време упорства Папата да поеме отговорност освен за злоупотребите, осъществени от обособени католически свещеници и религиозни ордени, само че и за институционалната поддръжка на католическата черква на политиката на асимилация.

Повече от 150 000 деца в Канада са били отведени от домовете си от 19-ти век до 70-те години на предишния век и настанени в учебните заведения в опит да бъдат изолирани от въздействието на техните фамилии и просвета.

Канадското държавно управление се извини за ролята си в насилственото извеждане на децата от фамилиите. Бившият министър-председател Стивън Харпър издаде публично опрощение за интернатните учебни заведения в Народното събрание през 2008 година, като ги назова тъжна страница в историята на Канада и сподели, че политиката на насилствена асимилация е предизвикала огромна щета.

В голямо правосъдно дело против държавното управление бяха изплатени милиарди долари на към 90 000 оживели студенти. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР