Известно е, че Германия застарява. Именно заради нарастващия брой на

...
Известно е, че Германия застарява. Именно заради нарастващия брой на
Коментари Харесай

Застаряваща Германия: призиви за по-късно пенсиониране


Известно е, че Германия застарява. Именно поради възходящия брой на възрастните хора в страната сега се разисква опцията за по-късно пенсиониране. Как е организиран въпросът в други страни?

По обществен план възрастни хора в Мюнхен пекат сладкиши по остарели предписания

Австрия: по-високи вноски, по-рано в пенсия, повече пари

Австрийците освен се пенсионират по-рано от германците, само че получават и повече пари. Вноските им са по-високи, само че това се утвърждава от болшинството хора в страната. Почти всички заети заплащат вноски в системата - в това число независимо заетите лица, политиците и от ден на ден държавните чиновници. Фирмените и частните пенсии не играят толкоз основна роля. Делът от вноските, поеман от работодателя, е по-голям от този в.

не възнамерява да подвига пенсионната възраст до 67 години, както е в Германия. Стандартната възрастова граница зависи от пола - нормално тя е 65 година за мъжете и 60 година за дамите. От 2024 година обаче границата за дамите също ще стартира последователно да се подвига, като от 2033 година тя ще се изравни с тази на мъжете - 65 години. Средно обаче дамите към този момент работят по-дълго от плануваното, а мъжете излизат в пенсия средно на 63 години.
Редакцията предлага
Австрийските пенсионери получават 14 превода през годината - дружно с коледната добавка и бонуса за отмора. Който реши непринудено да работи и след навършването на 65 години, получават бонус - годишно нарастване на пенсията с 4% за период най-вече от 3 години. През този интервал се редуцират и вноските на работодателите и служащите.

Швеция: последователно повдигане на пенсионната възраст

През последните години пенсионната възраст набъбна и в Швеция. От 2023 година ранното пенсиониране ще е допустимо от 63 години, а цялостен размер на пенсията ще се получава при навършването на 66 години. Шведите се пенсионират приблизително на малко под 65 години.

От 2026 година ще се ползва така наречен ориентировъчна възраст. Това значи, че новата граница ще зависи от междинната дълготрайност на живота. А тя се усилва, т.е. и възрастта за пенсиониране по всяка възможност също ще нараства. От 2026 година цялостният размер на пенсията ще се получава при навършването на 67 години.

Япония: над 1/3 от хората над 65 години работят

В Япония хората получават базова държавна пенсия от 65-годишна възраст. Но в доста компании пенсионирането стартира още на 60 години. Това значи, че служащите би трябвало да изкарат най-малко още 5 години. Държавата предизвиква фирмите да наемат чиновници колкото е допустимо по-продължително, за предпочитане до 75 години.

Това на процедура значи, че фирмите могат да задържат чиновниците си, само че като ги наемат при разнообразни условия и на други позиции. Възможно е заплатата и работното време доста да бъдат редуцирани. От позиция на бизнеса преимуществото е, че освободените запаси могат да се употребяват за създаване на млади фрагменти, без да се губи компетентността на по-възрастните.

Повече от една трета от хората над 65 години в Япония работят - истински международен връх. 40% от японците желаят да продължат - освен по финансови аргументи, само че и тъй като желаят да способстват за обществото. Правителството приканва фирмите да задържат на работа хората в преклонна възраст, а до 2040 година всеки четвърти японец ще бъде над 75 години.

Испания: плащалите по-дълго могат да се пенсионират по-рано

В Испания регламентираната пенсионна възраст се покачва - всяка година тя нараства с по няколко месеца. До 2030 година тя ще доближи 67 години. Всеки, който желае да се пенсионира през 2023 година, ще може да го направи 4 месеца след 66-ия си рожден ден. Онези, които са плащали вноски в системата изключително дълго време, могат да се пенсионират и по-рано. Пример: в случай че даден служащ или чиновник се е осигурявал за пенсия в продължение на 37 години и 9 месеца ще може да се пенсионира прибързано - на 63 години.

В Испания броят на работещите пенсионери е повишен през последните години

Но в съществува и опцията за наложително ранно пенсиониране - примерно в случай че някой бъде скъсен. При задоволително на брой вноски той ще може да се пенсионира на 61-годишна възраст. Средната дълготрайност на трудовия живот в Испания е 35 години.

Португалия: по отношение на предстоящата дълготрайност на живота

В Португалия естествената възраст за пенсиониране през тази година е 66 години и 7 месеца. В страната, сходно на Нидерландия да вземем за пример, съществува автоматизиран механизъм, свързващ пенсионната възраст с продължителността на живота. Критерият за това е междинната дължина на живота на 65-годишните. Ако тя нарасне, усилва се и границата за пенсиониране. През идната година, както и през 2024 година, регламентираната възраст за пенсиониране в Португалия ще намалее с три месеца - до 66 години и 4 месеца. Причината за това е спадът на междинната дълготрайност на живота поради.

В Португалия някои си докарват към пенсията с лов на риба

Ранно пенсиониране също е допустимо при избрани условия. Сред факторите, които се вземат поради, са насилственото дълготрайно оставане без работа, специалностите, натоварващи изключително здравето, като да вземем за пример миньорската, управлението на полети, танцьорите и, несъмнено, продължителността на пенсионните вноски.

Вижте повече по тематиката тук:
Една германка в България: " Тук си спомних какво значи да си човек "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР