Известният военен анализатор Дара Масикот от Фондация Карнеги публикува в

...
Известният военен анализатор Дара Масикот от Фондация Карнеги публикува в
Коментари Харесай

Може ли Русия да превземе Харковска област?


Известният боен анализатор Дара Масикот от Фондация " Карнеги " разгласява в обществената мрежа X (преди известна като Twitter) експресен разбор на обстановката в Харковска област, където съветските военни започнаха нахлуване.

Тя задава въпроса какви тъкмо са задачите на съветската войска: лимитирано навлизане за основаване на " буферна зона " (украинските военни, наред с други неща, приказваха за тази възможност) или опит за заплашване и похищение на вниманието на въоръжените сили на Украйна?

Масикот напомня, че по-рано съветското министерство на защитата разгласи основаването на нова оперативна група войски " Север " и назначи неин командващ военачалник Александър Лапин (през 2022 година той командваше групата " Център ", която стартира нахлуването в Украйна).

Според специалиста, с цел да превземе цялата Харковска област, съветската войска се нуждае от 75 000 до 100 000 военнослужещи и тежка техника - а тя сега не разполага с такива благоприятни условия . По същия метод съветската войска няма запаси да окупира Харков, отбелязва Масикот.

Въпреки това, с цел да се сътвори 30-километрова санитарна зона наоколо до границата в Харковска област, съгласно нейните оценки са нужни 30-40 хиляди военнослужещи с подобаващ запас от бронирани машини.

Както Масикот написа, съветската войска към момента не е въвела в борба забележителен брой бронирани транспортни средства, употребявайки самолети и дронове дружно с пехотни офанзиви. Все още обаче не е ясно дали това се дължи на липса на технология или на предпочитание да се употребява на по-късен стадий от интервенцията.

Във всеки случай, съгласно военния специалист, офанзивата в региона на Харков отклонява съветски запаси , които могат да бъдат употребявани в Донецка област или на други сектори на фронта.

В същото време специалистът не е забелязал признаци на прекачване на войски от окупираните региони на Украйна в посока Харков. А това демонстрира, че групировката в този регион ще бъде образувана от неопитни запаси или от формирования, които са преформирани .

Тя счита, че по-добро схващане на задачите на съветската войска може да се получи, като се изследва кои съветски елементи и запаси са съсредоточени на границата и каква е тяхната бройка.

В същото време нападението в Харковско направление неизбежно усилва натоварването на въоръжените сили на Украйна , които би трябвало да вземат решение сходни проблеми в " актуалното мъчно време ", приключва специалистът.
 Русия откри нов фронт край Харков, завладя четири села край Волчанск Обновена
Русия откри нов фронт край Харков, завладя четири села край Волчанск

Зеленски съобщи, че Украйна била подготвена за нахлуване в този участък
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР