Известният турски сеизмолог проф.д-р Наджи Гьорюр предупреди, че се увеличават

...
Известният турски сеизмолог проф.д-р Наджи Гьорюр предупреди, че се увеличават
Коментари Харесай

Истанбул изтръпна, сеизмолог със смразяваща прогноза

Известният турски сеизмолог проф.д-р Наджи Гьорюр предизвести, че се усилват рисковете за допустимо мощно земетресение по Северноанадолския разлом в региона Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул.

" От 23 години насам непрекъснато повтаряме: Подгответе Истанбул за мощно земетресение, което чакаме по Северноанадолския разлом. Невъзможно е да се уточни точна дата, на която разломът може да се засилва. Но още след земетресението в Мармара през 1999 година предупредихме, че 64 % е вероятността от мощно земетресение в интервал от 30 години. Оттогава минаха 23 години. Смятайте в какво състояние сме. Може да е 2029 година ", сподели той в предаване на телевизионния канал ТГРТ, съобщи Българска телеграфна агенция.
-->
През 1999 година в разрушителното августовско земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер починаха над 17 000 души, а над 150 000 здания бяха разрушени.

Ученият разяснява, че предизвестията и апелите, негови и на сътрудниците му, за предстоящите трусове не целят да плашат хората, а да се задействат институциите и механизмите да бъдат готови.

Гьорюр акцентира, че в случай че са били взети поради предизвестията за рисковете в регионите на земетръсните разломи, в случай че са били спазвани противоземетръсните стандарти, разрушенията в Кахраманмараш, Килис, Диарбекир, Адана, Османие, Газиантеп, Шанлъурфа, Адъяман, Малатия и Хатай е можело да бъдат избегнати в известна степен, а страната и институциите да бъдат готови за избавяне на хората и посрещане на вредите от естественото злополучие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР