Известният грузински психолог и педагог Шалва Амонашвили споделя как да

...
Известният грузински психолог и педагог Шалва Амонашвили споделя как да
Коментари Харесай

Детското самоубийство е наказание за възрастните ~ Шалва АМОНАШВИЛИ

Известният грузински психолог и възпитател Шалва Амонашвили споделя по какъв начин да възпитаваме актуалните деца и да им помогнем да заобичат учебното заведение.

За „ групите на смъртта ” в обществените мрежи, които довеждат децата до самоубийства

Не уеб страниците са отговорни. Децата по-често са предизвикани от родителите и учителите, в сравнение с от разнообразни уеб сайтове. Съвременните деца имат голям гений, само че са слаби. Те са по-слаби, в сравнение с да кажем моето потомство на същата възраст. Сдобиваме се с нови деца, а използваме способи за образование от 30-те години на предишния век и вършим света им унизителен. Ние ги наскърбяваме, не им имаме вяра, не ги обичаме, непрекъснато ги  наставляваме, принуждаваме. А това са деца свободолюбиви, това са просто други хора. И без значение дали ги назоваваме индиго, кристални или деца на света, това е напълно друго потомство. Да ги одобряваме постарому, без да се съобразяваме с този факт, значи да ги довеждаме до съдбовния излаз, за който споменахме.

Трябва да разберем, че тези деца се нуждаят от почитание. Не да се държим с тях от позиция на силата, а да поддържаме връзка като с равни. Уважението към детето е ключът към триумфа. Трябва да почитаме и неговото неведение. Докато при възрастните това не буди почитание, детето може да си го разреши, тъй като то таман се учи, набира опит. Възрастният би трябвало да намерения по какъв начин да помогне на детето, по какъв начин да развие верните полезности у него. Ние не оказваме помощ на децата, а просто пожелаваме – и сме уверени, че това е същинска помощ.

Много постоянно унижаваме децата, а децата-индиго не понасят унижението. Затова постоянно се стига до комплицирана форма на наказване за възрастните. Трябва да помним, че детското самоубийство е наказване за възрастните. Това е не  просто потегляне от живота, тъй като е омръзнал. Не. Това е нечовечен урок за мама, баща, а от време на време и учителя.

За оценките в учебно заведение и учителите – двойкаджии

Знаете ли, аз настоявам, че програмата в учебно заведение не е комплицирана. За кого е комплицирана в действителност? За учителите или учениците? Учениците са подготвени да одобряват още повече познания. Това, което се преподава в началните класове през днешния ден не дава отговор на опциите на учителите, а не на учениците. Защо? Защото работят обичайно – благодарение на оценки и условия. Това не ражда мотивация у децата, а без мотивация те не могат да усвояват повече.

Затова е нужно да се смени метода за образуване на мотивация при децата. Един урок би трябвало да провокира учудване, любознание, удивление, да е показан с персонално отношение. Слабият преподавател ще каже, че програмата е комплицирана, мощният преподавател постоянно ще прибавя още познания към нея. Ние слагаме оценки на децата, само че не се замисляме, че измежду педагозите има учители-отличници (те са малко), само че има и учители-двойкаджии и тройкаджии. Последните са най-вече.

Мотивацията, образувана от родителите

Родителите би трябвало да поддържат връзка с децата като с равни, да бъдат откровени и да имат вяра във опциите им. Те би трябвало да се учат от децата. Не противоположното. Възможни ли са такива връзки? Ако го заставите да си написа домашните, детето няма да обикне учебното заведение, постоянно ще има спор. Но сприятелете се с него, станете още веднъж мънички и позволете на детето да бъде ваш преподавател. Да повярва, че знае повече, че може повече, да почувства, че е пораснало. Ако то има такава религия – ще има и триумф.

При децата използваме логика на психиката на ръководството, само че би трябвало да употребяваме логиката на психиката на единодушието. Често ги нараняваме и наскърбяваме, а те са доста уязвими, претърпяват надълбоко всичко и мотивацията им за учене остава някъде надалеч. Учителите и родителите би трябвало да трансформират отношението си. И да помнят, че не знанията възпитават. Учениците може и да знаят десетки стихове наизуст, да имат доста информация в главите си, само че у тях няма отношение към всичко това. Всичко е изпитание поради положителните оценки, за задоволство на упоритостта на учители и родители. Подобна мотивация е срещу личността на самите деца.

Източник: vgr.by
Снимки: Таранціны і сыны, gl-media.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР