Известният български сценарист, режисьор, писател и политик Анжел Вагенщайн навърши

...
Известният български сценарист, режисьор, писател и политик Анжел Вагенщайн навърши
Коментари Харесай

Анжел Вагенщайн навърши 95 години

Известният български сценарист, режисьор, публицист и политик Анжел Вагенщайн навърши 95 години. Юбилеят му беше маркиран на фестивала „ Синелибри “ в Дома на киното с прожекция на документалния филм „ Изкуството е оръжие “. Филмът е американска продукция и съумява в час и половина да построи портрет на Анжел Вагенщайн - една комплицирана персона, чиято биография е простряна в три преломни исторически столетия.

В биографията на Анжел Вагенщайн е записано авторството на 52 кино лентата, 4 романа и 1000 страници " драскулки ", както самият той се показва. Ето по какъв начин ни посреща на 95-тия си рожден ден този утвърден повествовател на истории с брилянтно възприятие за комизъм.
Анжел Вагенщайн: Не е никакъв героизъм човек да остарее, но просто не е никакъв храбър героизъм. Българска национална телевизия: Имате 7 десетилетия и повече в политика и просвета, какво ви даваше сили да почвате всякога изначало?
Анжел Вагенщайн: Ами тъкмо това, че се занимавах с политика, с борби, с битки. Който лежи на кълката си, той живее малко, това е. Има една благословия еврейска за рожден ден: „ Да живееш 120 години! “. Докато Ицхак Абрамович в Москва споделя на своя рожден ден: „ Искам да пребивавам 119 години! “. Питат го: „ Защо на 119? “. „ За да кажат всички: „ Е, умря без време, още млад. “. Така че поисквам да умра без време на 119 години.
Филмът „ Изкуството е оръжие “ е дело на Андреа Саймън от нюйоркската студия „ Аркадия “. Тя се среща с творчеството на Вагенщайн посредством американската преводачка на романите му, прочита първо „ Петокнижие Исааково “ и взема решение, че би трябвало да опише историята на неговия живот. Снима кино лентата си 6 години.
Андреа Саймън, режисьор, сценарист и продуцент на кино лентата: Ние в Америка гледаме толкоз доста към себе си, че имаме потребност да слушаме повече истории от другаде. Идеята на този филм е да предизвика полемика. Искаме хората да видят сложността на културния климат през Студената война, руския режим и тоталитарната ера. Това е нещо, за което хората в Америка в действителност не знаят. Г-н Вагенщайн е доста забавен човек, който умее да бъде себе си пред камерата. И дава образец по какъв начин изкуството може да се трансформира в тактика на съпротивата.
Филмът „ Звезди “ по сюжет на Вагенщайн, повдига тематиката за депортираните евреи от Беломорска Тракия и Македония и получава Специалната премия на журито в Кан, само че в България е считан за неуместен, сходна орис има и филмът „ Езоп “. Филмите „ Гоя “, „ Звезди в косите, сълзи в очите “, „ След края на света “ също са по негови сюжети. Отношенията създател и власт са значима сюжетна линия в цялото му творчество. Анжел Вагенщайн е антифашист със смъртна присъда, след това антисталинист, изключван два пъти от Българска комунистическа партия, след това депутат от Българска социалистическа партия за малко след 10 ноември. Без независимост, никоя политическа система не може да оцелее, твърди през днешния ден Вагенщайн.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР