Известният актьор Вельо Горанов, който почина на 74 навръх Коледа,

...
Известният актьор Вельо Горанов, който почина на 74 навръх Коледа,
Коментари Харесай

Невероятната история на Вельо Горанов

Известният артист Вельо Горанов, който умря на 74 точно на Коледа, в продължение на два месеца е бил в болница. От  спектакъл „ Сълза и смях “ обаче не оповестяват повода за гибелта му. Той от основателите на студио „ Пантомима “ и на спектакъл „ Движение “, който управлява до закриването му през 1994-та.  Сред пантомимните му спектакли са „ Един мим споделя “, „ Швейк “ и „ Дон Жуан “.

Роден е на 22 януари през 1946 година в Стара Загора, приключва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1971-ва  в класа на Боян Дановски. Играе в Плевен, в спектакъл „ София “ и „ Сълза и смях “, където до последно е заместител шеф.

Има функции в над 40 кино лентата – „ И пристигна денят “ (1973), „ Авантаж “ (1977), „ Всеки ден, всяка нощ “ (1978), „ Колкото синапено зърно “ (1980), „ 24 часа дъжд “ (1982), както и в сериала „ Фильо и Макензен “ (1979).

„ Пантомимата идва от древността и постоянно ще живее. Мнозина от моите студенти във ВИТИЗ разнасят това изкуство в Германия, Австрия, Испания, Франция, Холандия… Реших, че би трябвало и аз да стартира още веднъж да играя в личната си страна. Трябва да създадем нещо против това систематично оглупяване на българина, което като че ли става по избран проект. В небитието е Шекспир, хранят хората с злословия, със кавги, а безсрамното ровене в непознатия живот се показва като изкуство “, споделя Вельо Горанов пред вестника на сънародниците ни в Чикаго „ България в този момент “.  

Историята на българския Марсел Марсо звучи необикновено. През мътните години на сивата стопанска система купува машини за произвеждане на касети – печели луди пари, само че не забогатява. Вельо е разказвал, че е един от първите видео пирати – купува ги в странство по време на турне, а ги внася у нас, като ги крие в прожекторите. Дава ги за превод и ги пуска в послание. Но поради интриги със съдружниците си, внезапно се трансформира в следствен. Взимат му интернационалния паспорт и не може да работи из Европа, където изкарва положителни пари с всяко зрелище. След ужаса  „ Индиго “, при който в навечерието на Коледа умират деца, той даже няма право да прибере шапитото си на спектакъл „ Движение “ от стадион „ Юнак “ поради делото, което се води. Толкова мощно претърпява и човешката покруса, и личния си неуспех, че се пропива. Като клошар събира желязо и хартия, с цел да изкарам някой лев, който незабавно отива за ракия.  Когато се взима в ръце и изкупува назад спектакъл „ Движение “, се оказва, че против заем от 2 милиона, би трябвало да върне 16 поради лихвите.

Вельо Горанов е индивидът, който избавя Наум Шопов от безработица. Той назначава великия артист в спектакъл „ Движение “, откакто Васил Стефанов го уволнява от Народния. Тогава се ражда и паметната режисура „ Крал Лир “. А професор Юлиан Вучков пък избавя Вельо, когато му готвят комплот на Художествен съвет и желаят да го смъкват от сцената – и като артист, и като режисьор, и като продуцент.  Междувременно Горанов боледува от вирусен хепатит В, щитовидната му жлеза стопира да работи, страда от диабет и високо кръвно. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР