Известни като стокъруер (от англ. stalkerware, дебнещ софтуер), в света

...
Известни като стокъруер (от англ. stalkerware, дебнещ софтуер), в света
Коментари Харесай

1/3 от хората готови да дебнат половинките си чрез смартфона

Известни като стокъруер (от англ. stalkerware, дебнещ софтуер), в света от дълго време се употребяват стратегии, които разрешават на човек да следи по цифров метод персоналния живот на другиго посредством мобилно устройство, освен това без единодушието на следения.

Стокъруерът прави работа най-много на тези хора, които желаят да шпионират своята половинка в живота. Предлага се в комерсиалната мрежа и елементарно се конфигурира на нечий смарт телефон. Извършителят се нуждае единствено от еднократен физически достъп до телефона на „ жертвата “, с цел да задейства дебнещия програмен продукт и множеството хора се доверяват на интимния си сътрудник задоволително, с цел да им обезпечат тази опция в даден миг.

За да означи втората годишнина на така наречен , съоснована от Kaspersky, компанията поръча световно проучване с повече от 21 000 участници в 21 страни, показващо отношението им към неприкосновеността на персоналния живот и цифровото гонене в интимните връзки.

Въпреки че болшинството от интервюираните (70%) не считат, че е задоволително да наблюдават колегата си без единодушие, забележителна част от хората (30%) не виждат никакъв проблем и считат, че това е обикновено при избрани условия. От тези, които оправдават тайното наблюдаване, съвсем две трети (64%) биха го създали, в случай че считат, че сътрудникът им изневерява, в случай че е обвързвано с неговата или нейната сигурност (63%) или в случай че считат, че се замесва в незаконна активност (50%).

По признака географско разположение се вижда, че най-високо равнище на единодушие, във връзка с наблюдението като цяло, имат респондентите от Азиатско-тихоокеанския район (24%), до момента в който в Европа (10%) и Северна и Южна Америка (8%) по-малко хора намират този тип дебнене за допустим.

Освен това на колегата, извършен онлайн от Sapio Research през септември 2021 година, демонстрира, че 15% от участниците по света са били задължени от колегата си да конфигурират приложение за наблюдаване. За страдание 34% от показалите този отговор също по този начин към този момент са претърпели принуждение от страна на съкровен сътрудник.

Партньори в проучването са били специалисти по домашно принуждение, членуващи в Коалицията против дебнещия програмен продукт, като тези от Националната организация в региона на домашното принуждение в Австралия - ; организацията за отбрана на правата на дамите във Франция; Националната мрежа за битка с домашното принуждение () в САЩ; благотворителната организация за поддръжка на жертвите във Англия и - Европейската асоциация за битка с насилието.

" Опасно е да се оправдава упражняването на какъвто и да било надзор върху колегата в светлината на съмнения в невярност. Превантивните акции, ориентирани към проблемите на насилствения надзор, ревността и изневярата, биха били скъп инструмент против тези настройки ", твърди Берта Вал Кастело от Европейската асоциация WWP EN.

Резултатите демонстрират, че онлайн преследването може да бъде различен метод за практикуване на насилствен надзор в интимните връзки. Като се има поради, че стокъруерът е разполагаем в комерсиалната мрежа, той елементарно се скрива в обещано устройство и обезпечава достъп до редица персонални данни, като местоположението на устройството, историята на браузъра, текстовите известия или чатовете в обществените мрежи. Може би не е изненадващо, че той може да служи като изискване за упражняването на принуждение във връзката. 

Проучването открива, че множеството хора не знаят какво е стокъруер - 60% от участниците са дали отговор точно по този начин. Съществуват някои значими разлики в равнищата на осведоменост за дебнещия програмен продукт. Повече мъже са наясно със съществуването и използването му в сравнение с дами. Също по този начин по-младите хора са по-запознати в сравнение с по-възрастните респонденти.

Но даже и измежду тези, които са осведомени със стокъруера, има повече схващане за някои функционалности, в сравнение с за други. Хората знаят, че софтуерът извършва функционалности като наблюдаване на интернет интензивността (72%), вписване на местоположението (68%) и запис на видео и аудио (60%). Но по-малка част са наясно, че той може да осведоми причинителя когато жертвата се опита да го деинсталира (42%).

" Призовавам всеки, който е подложен на гонене - в действителния живот или посредством дебнещ програмен продукт - и който счита, че не е безвредно да се изправи против насилника си, да се обърне към организация за битка с домашното принуждение, с цел да получи съвет и поддръжка ", споделя Карън Бентли, основен изпълнителен шеф на Wesnet.

" Националната мрежа за битка с домашното принуждение се радва, че Kaspersky подхваща дейности, с цел да увеличи чувствителността към неприкосновеността на персоналния живот и към потреблението на преследващ програмен продукт в връзките с интимния сътрудник. “, разяснява Ерика Олсен, от NNEDV.

Географски данни за засегнатите консуматори

Kaspersky проучва статистическите данни, разкриващи какъв брой от нейните консуматори са били наранени от стокър програмен продукт през първите 10 месеца на годината: от януари до октомври 2021 година, като съвсем 28 000 мобилни консуматори са били наранени. През този интервал е имало повече от 3100 случая в Европейски Съюз и повече от 2300 наранени консуматори в Северна Америка.

По данни на Kaspersky Русия, Бразилия и Съединени американски щати са трите водещи страни по този индикатор в света до момента. Германия, Италия и Англия са надлежно първите три най-засегнати страни в Европа. Когато преглеждаме единствено Европейския Съюз, вместо Обединеното кралство, на трето място е Франция.

Две години работим дружно, с цел да запазим технологиите безвредни за всички

Преди две години, през ноември 2019 година, 10 организации основават Коалицията против дебнещия програмен продукт. Днес в нея членуват повече от 40 организации и специалисти, работещи в разнообразни свързани с тематиката области, в това число поддръжка на жертвите и работа с причинителите, покровителство за цифрови права, ИТ сигурност, проучвания в региона на сигурността и правоприлагането. Тази година Коалицията приветства нови като Интерпол и редица.

- През октомври Kaspersky се сплоти с Интерпол, NNEDV и Wesnet, с цел да даде на повече от 210 полицейски чиновници познания за следствие на цифрово гонене. 

- През ноември в границите на плана DeStalk, който обгръща целия Европейски Съюз и в който Kaspersky има водеща роля, беше стартиран курс за електронно образование на държавни чиновници от районните управляващи и служащи от службите за поддръжка на жертвите и стратегиите ориентирани към причинителите на закононарушения за това по какъв начин да се оправят с кибернасилието и дебнещия програмен продукт. DeStalk се поддържа от програмата " Права, тъждество и поданство " (REC) на Европейската комисия

Към потребителите, които подозират, че може да са наранени от стокър програмен продукт, Kaspersky насочва следните рекомендации:

- Не бързайте да премахвате софтуера, в случай че го откриете на устройството си, защото насилникът може да забележи това. Много е значимо да имате поради, че насилникът може да съставлява евентуален риск за сигурността ви. В някои случаи насилникът може да ускори своето нападателно държание.

- Свържете се с управляващите и организациите, подкрепящи жертвите на домашно принуждение, за помощ и оказване на безвредна помощ. 

- Изгледайте на Коалицията и по какъв начин да се предпазите от софтуера. Видеото е оповестено на началната страница и е налично на британски, немски, испански, френски, италиански и португалски езици. Прегледайте специфичната страница за жертви и потърпевши от цифрово дебнене, с цел да научите за разкриването, премахването и предотвратяването на инсталиране на стокър програмен продукт. 

- Използвайте потвърдена отбрана за киберсигурност, като безплатния, с цел да извършите инспекция на устройството си и да откриете дали на него е конфигуриран дебнещ програмен продукт. Това обаче би трябвало да се прави единствено откакто е оценен евентуалният риск, защото причинителят може да забележи потреблението на решение за киберсигурност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР