Известната Софийската пожарна ще се превърне в огромно художествено платно

...
Известната Софийската пожарна ще се превърне в огромно художествено платно
Коментари Харесай

Пожарната в София става графити сцена

Известната Софийската пожарна ще се трансформира в голямо художествено платно и ще добие нов артистичен образ. Сградата на Столичната дирекция ПБЗН на ул. "Екзарх Йосиф " 46 става част от програмата на квАРТал фестивал 2018: РЕстарт, който ще се случи на 14-16 септември и в познатото каре на булевардите "Дондуков ", "Васил Левски ", "Мария Луиза " и "Сливница ". Във връзка с професионалния празник на пожарникарите (14 септември) и като част от квАРТал фестивал 2018 една от фасадите на постройката ще се трансформира в платно за огромно графити произведение, чиято идея ще бъде изненада за посетителите и жителите на столицата. Подобна колаборация сред държавна институция от подобен сан и артистична акция е казус в България и отличен образец за добра процедура с общата цел да се облагороди градското пространство. Така София ще се снабди с нов съвременен знак, уверени са идеолозите на проявата. С атрактивния план ще се заемат графити майсторите от 140 ideas, уредници и на огромния графити фест We All Write, преобразил Ахтопол през 2017 година
Църквата "Св. Параскева " на ул. "Г.С. Раковски " 58 - обичайната спирка в архитектурно-историческите разходки из квАРТал, отваря двора си в неделя, 16 септември, като ще приюти литературно-театралния театър на познатите герои "Актьори против поети ", които ще заложат на зрелище, отдадено на мястото и на тазгодишната идея на фестивала - "Запазване на европейското културно завещание ".
И още: Park(ing) Day Sofia влиза квАРТал-а. Глобалната платформа се включва във фестивала на 14 септември, като ще преобрази участващите в събитието паркоместа в прелестни зони за отмора и занимания. Темата на самодейността т.г. е "Скритите обществени пространства в квАРТала ".
Познатите квАРТални улици, които са обичайното ядро на фестивала, в границите на събитието ще се снабдят с нови артистични имена, решени в тазгодишната "РЕстарт " идея. В дните 14-16 септември ул. "Искър " става РЕинкарнация; ул. "Будапеща " - РЕтроспекция, ул. "Св. Св. Кирил и Методий " - РЕгенерация; ул. "Цар Симеон " - РЕнесанс; ул. "Екзарх Йосиф " - РЕакция; ул. "Сердика " - РЕволюция.
Десетките локализирани ателиета, галерии, студия, магазини, коуъркинг пространства, кино и заведения ще отворят вратите си с концептуални стратегии, въодушевени от имената си, и ще пречупят персоналното си виждане за пресечната точка сред предишното, сегашното и бъдещето на квАРТал на езика на изкуството и занаятите. Събитието ще включва и обичайните историко-архитектурни разходки, гурме и бар турове, различни градски графити обиколки, богата детска стратегия и огромна открита полемика, отдадена на бъдещето на квАРТал.

Включи се: https://www.facebook.com/events/283542369105281/
И следи за всичко ново: https://www.facebook.com/kvARTal.kolektiv/
https://www.facebook.com/events/499462387164876/

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР