Известната писателка Елиф Шафак призова международната общност за подкрепа, след

...
Известната писателка Елиф Шафак призова международната общност за подкрепа, след
Коментари Харесай

Елиф Шафак призова за подкрепа на интелигенцията в Турция

Известната писателка Елиф Шафак прикани интернационалната общественост за поддръжка , откакто стана обект на следствия от страна на прокуратурата, написа английският вестник " Гардиън ". Причината за това са засегнатите от писателката тематики като полово принуждение и принуждение над деца.

" Най-известният глас, който приказва за репресиите ", както я разказва английското издание прикани за поддръжка на създатели, публицисти и представители на академичната общественост в Турция , които са изправени пред репресии.
 Турция издаде заповеди за арести на 47 някогашни публицисти от вестник „ Заман”
Турция издаде заповеди за арести на 47 някогашни публицисти от вестник „ Заман ”

Заради връзки с Гюлен

Пред английския всекидневник " Гардиън " тя предизвести, че страната унищожава всички следи от народна власт .

" Днес Турция е един от най-големите затвори за публицисти в света " , сподели Шафак на фестивала в Хай. " Хиляди хора са изгубили работата си единствено поради сключване на петиция, подлага на критика писателката.
 Арестуваха основния редактор на турския опозиционен вестник
Арестуваха основния редактор на турския опозиционен вестник " Джумхюриет "

Обискирали са и домовете на чиновници на вестника

Призивът на Елиф Шафак идва след вълна от преследвания на културната общност , измежду които писателят Абдула Чевки и неговият издател Алаатин Топчу поради сцена в един от романите му, показваща полово принуждение на дете.

В петък Елиф Шафак разкри, че един от прокурорите е изискал да прегледа романите й, изключително " Погледът " от 1999 година и " Трите дъщери на Ева ". По думите й е получила и хиляди обидни известия поради пасажи в своите произведения.
 Над 30 публицисти са в турските затвори
Над 30 публицисти са в турските затвори

Проправителственият брой на " Заман " бил квалифициран отвън редакцията

Броят на случаите на домашно принуждение в Турция се е нараснал с 1,4%, посочи Шафак. В отчета за разликите сред половете на Световния стопански конгрес Турция се подрежда на 130 място от общо 149 страни.

Според Шафак се регистрират единствено към 15% от случаите на полово принуждение над деца и възрастни . " Трябва да приказваме за проблемите си, вместо да се преструваме, че не съществуват ", отбрани се Шафак и добави, че изкуството за описване на истории включва и да се осмеляваш да приказваш на сложни тематики.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР