Известна на всички, трънката има лечебни свойства, а плодовете ѝ

...
Известна на всички, трънката има лечебни свойства, а плодовете ѝ
Коментари Харесай

Трънки - всички ползи, свойства и употреба

Известна на всички, трънката има лечебни свойства, а плодовете ѝ се употребяват в готвенето. Нека разгледаме по-отблизо това трънките - техните свойства, изгоди и вреди.

Трънката е растение, което може да донесе доста изгоди за здравето, в случай че се употребява вярно. При неверен банкет вредите също ще са налице.

Съдържание на калории и химичен състав

Химичният състав на трънките варира според от географския район, само че главните му съставки остават същите. Плодовете съдържат:

- глюкоза, захароза и фруктоза;

- пектин;

- танини и ароматни вещества;

- органични киселини;

- витамини А, С, Е, В1, В2, РР;

- желязо, калий, калций, натрий, фосфор, магнезий, йод, кобалт, цинк, манган, хром;

- етерично масло.

Енергийната стойност на пресните плодове е 49-54 kcal на 100 г.

Кога се събират трънките

Кисело-горчивите плодове от на трънката узряват през юли-август, само че по това време не се събират, защото на практика не са годни за консумация, което се дължи на високото наличие на танини.

Обикновено прибирането на плодовете стартира след първата слана. В процеса на заледяване се трансформира химическият състав на плодовете - количеството органични киселини и танини понижава, плодовете губят стипчивостта си и стават вкусни.

Полезни свойства на трънката за човешкото тяло

Ако в доста лечебни растения единствено една част има лечебна мощ, то трънката е неповторима в това отношение - за лечебни цели се употребяват освен плодовете ѝ, само че и листа, корени, цветове, клони и кора.

Плодовете на трънката

 Трънки

Плодовете на трънките се употребяват пресни, а също и сушени или приготвени на конфитюри, консерви, пастьоризирани сокове. Плодовете на този плод имат доста потребни свойства:

- възстановяват микрофлората и усъвършенстват чревната перисталтика, облекчават метеоризма;

- предотвратяват и отстраняват гадене и повръщане;

- работят диуретично, понижават отока;

- отстраняват нездравословните субстанции от тялото и понижават шлаките;

- укрепват имунитета;

- облекчават безсънието, раздразнителността и задуха;

- понижават и възстановяват тежестта. Специално създадената диета включваща плодове от трънки, способства за изгарянето на мазнините, възстановява метаболитните процеси;

- укрепват стените на кръвоносните съдове, намаляват кръвното налягане и равнищата на холестерола в кръвта, понижават риска от развиване на сърдечни заболявания;

- възстановяване на положението на бъбреците и черния дроб при разнообразни патологии;

- укрепват имунната система, активизират защитните сили на организма;

- профилактично средство против развиването на аденом на простатата, възстановяват действието на простатата;

- укрепват венците;

- понижават болезнеността на менструацията;

- при Постановление на Министерски съвет понижават болката и неврозите;

- могат да подобрят еластичността и стегнатостта на кожата, да облекчат акнето и омазняването.

Цветове и листа на трънката

Цветовете на трънката се събират по време на цялостния им разцвет, изсушават се в мрачно, проветриво помещение и се съхраняват в компактно затворени буркани на място, недостъпно за слънчева светлина. Те се употребяват най-вече в запарка или чай. Цветовете на трънките имат лечебни свойства:

- прочистват кръвта и отстраняват токсините от тялото;

- облекчават кожни гнойни и еризипели, оказват помощ при фурункулоза;

- прочистват черния дроб, възстановяват работата на червата;

- спомагат за възобновяване на метаболизма;

- имат успокоителен резултат при бодърствуване и невралгия;

- служат като диуретик и потогонно средство.

Лечебен чай от цветове на трънка

25 г цвят се заливат с 0.5 литра вряща вода и съдът се покрива за 10-15 минути, по-късно се прецежда. Чаят се пие както нормално без строга доза и се употребява и за външна приложимост като лосион.

Отварите от листа на трънка имат същите свойства като от цветовете. За приготвянето им листата се откъсват в средата на лятото след цъфтежа на храста. Изсушават се и се съхраняват по същия метод, а приготвените отвари се пият като елементарен чай.

Корени, издънки и кора на трънките

За да се резервира лечебната мощ на растението, е значимо да се съберат суровините в „ верния “ миг:

Корените на трънката се изкопават през есента, сушат се 2-3 седмици навън и по-късно се сушат във фурната. Изсушените корени могат да се съхраняват в платнени или памучни торби до три години. Клончетата и младите издънки се събират при започване на лятото, изсушават се навън и се съхраняват една година. Кората се отстранява от клончета при започване на пролетта, до момента в който растението цъфти. Сушенето и съхранението на кората се прави по същия метод, както на корените.

Отварите от корени, клони и издънки имат антипиретични, противовъзпалителни и потогонни свойства, тъй че се одобряват при настинки и грип. Отварите от кора на трънка се пият вместо елементарен чай - те оказват помощ за прочистването на кръвта и се отърват от кожни раздразнения. Разредени с преварена вода, се употребяват за спринцоване при женски възпаления и за жабурене при инфектиране на венците.

Противопоказания и допустима вреди от консумация на трънки

Важно! Семената (костилките) на плодовете съдържат много токсично вещество от органични гликозидни съединения, наречено амигдалин. Това вещество е в положение да отдели циановодородната киселина при дълготрайно наличие на костилките във водната среда и след това да аргументи интоксикация в организма. След подготвяне на запарка от плодовете на трънката, плодовете би трябвало да бъдат отстранени. Поглъщането на семената (костилката) на трънката не е желателно!

Самите плодове на трънката нямат особени противопоказания за човешкото здраве. Намаляването на използването на плодове е належащо за тези, които са загрижени за стомашни проблеми като гастрит, стомашна язва в изострен етап, нараснала киселинност на стомаха, хронична диария. Хората с тежки алергии ще би трябвало внимават с трънките, макар че такива случаи са много редки. Също не се предлагат за хора с ниско кръвно налягане.

Плодовете са ненапълно нездравословни за зъбния гланц - след изяждане зъбите се боядисват в синкав нюанс. Изглежда извънредно неестетично, а синьото от зъбите се измива изцяло след няколко дни. Високата киселинност на плодовете може също да повреди емайла на зъбите.

Използването на плодовете на трънката не е противопоказно за деца и бременни дами, а последното даже е потребно при токсикоза и гадене. Но би трябвало да се внимава с количеството.

Пресните плодове могат да предизвикат смутен корем, а конфитюри и сладка - нежелателен ненужно телесно тегло, само че единствено в случай че тези артикули се употребяват в остатък.

Какво можем да приготвим от плодовете на трънката

 Готвене на трънки Снимка: Албена Атанасова

Конфитюр от трънки

Измийте и отстранете семената от 1 кг плодове. Сварете сироп от 1.5 кг захар и 2-3 чаши вода. След като захарта се разтвори изцяло във врящия сироп, прибавете трънките, сварете и махнете от огъня. Охладете до стайна температура конфитюра и го сложете да заври още веднъж, като кипне се вари 2-3 минути. За трети път сварете сладкото на слаб огън до подготвеност. По време на готвенето разбърквайте от време на време и отстранявайте пяната. Готовото сладко изсипете горещо в сухи стерилизирани буркани и сложете капачки.

Сок от трънки

За приемане на сок от трънки се употребява сокоизстисквачка, като авансово са отстранени семената. Слага се захар: за 1 кг плодове се вземат 100 г захар. Сокът се изсипва в бутилки или буркани, по-късно се стерилизира. След изстудяване на консервите до стайна температура те се съхраняват на мрачно място.

Ферментирала напитка от трънки

Измийте добре 4-5 шепи плодове трънки, махнете изгнилите и отстранете костилките. Сложете плодовете в 3 литров буркан, сложете към 1 чаша захар или мед и допълнете с преварена и охладена или филтрирана вода, разбъркайте добре. Покрийте буркана с чист памучен плат или марля на няколко пласта и оставете на ярко и стайна температура. Ежедневно разбърквайте. Още на втория ден стартира лека ферментация. След 4 до 7 дни (в взаимозависимост от температурата) напитката е подготвена – може да прецедите течността и да съхранявате в бутилки в ледник. При потребление на мед ферментацията е по-бавна. Буркана може да допълните отначало със захар (мед) и вода за повторна ферментация. Напитката може да се направи с микс трънки и други есенни плодове като глог, шипки и така нататък Има прелестен ободрителен усет, леко газирана и напълно едва алкохолна.

Ликьор от трънки

Приготвянето на класическия ликьор от трънки лишава доста време - 4-6 месеца, с цел да узрее ликьора. Любителите на спиртни питиета употребяват по-бърза рецепта. За него би трябвало да вземете 1 кг трънки, 200-300 гр захар и 1 литър ракия или водка. Сортирайте плодовете, отстранете изгнилите и развалени, измийте и ги освободете от семената. Смесете пулпата със захар и сложете в стъклен буркан. Завържете буркана с двуслойна марля и поставете на безоблачен перваз. След 2-3 дни налейте ракия или водка, разбъркайте плодовете и сложете буркана на мрачно място със стайна температура (килер или шкаф). Оставете да отлежава 14 дни, а през първата седмица разклащайте буркана със наличието всекидневно. След две седмици прецедете и бутилирайте напитката. Затворете херметически и съхранявайте. Ликьорът от трънки може да се съхранява до 5 години, а силата на алкохолната напитка е 30-32%.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР