Извършват се проверки за достоверност на подадените данни за обезщетение

...
Извършват се проверки за достоверност на подадените данни за обезщетение
Коментари Харесай

Танева: Правят се проверки на подадените данни за обезщетение при чума по свинете

Извършват се инспекции за меродавност на подадените данни за обезщетение при африканска чума по свинете, има отказани заявки.
Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Светла Бъчварова - Пиралкова за изплащането на компенсациите на персоналните стопанства в страната поради африканската чума по свинете.
" Африканската чума по свинете мисля, че за нея казахме задоволително и ще се огранича единствено с това, че тя е мощно заразно вирусно заболяване.
Бяха взети доста ограничения, благодаря на всички хора, които извършиха рекомендациите на Агенцията за сигурност на храните, на регионалните епизоотични щабове и започнаха ограниченията, които засягаха персоналните стопанства за понижаване на епизоотичния риск и ограничение на вредите от болестта. Без тяхното схващане и осъществяването на тези ограничения, вредите щяха да бъде по-големи.
Това е мнението на експертите в тази област и на научните сътрудници ", добави още министър Танева. Тя уточни, че всички ограничения са вземани с съвещания и е имало предварителна информация. " Броят на стопанствата, които бяха подадени по лист в МЗХГ беше 34 821, подадените заявки в регионални дирекции по сигурност на храните са 29 500, финансовото подкрепяне е в размер сега на 8 млн. 850 хиляди лева, изплатени в 1691 обитаеми места в 179 общини.
Тази информация беше събрана през регионални епизоотични комисии от кмета на обитаемото място и формалния ветеринарен лекар. Да, аз в изявленията съм казвала не мога да настоявам противоположното. Тези персонални стопанства нямаха регистрация в системата на Агенцията по храните.
Причините за това са доста, в това число и това, че те не отговаряха на условията за персонално стопанство, а точно все още по разпоредба 44 - развъждане единствено на прасета за угояване до 5 броя. По тази причина, несъмнено и по други, те не бяха регистрирани и инвентаризацията и преброяването за потребностите на ограничение на епизоотичния риск, беше направено лятото, когато се взе решение за използване на тази мярка.
Извършват се и в този момент инспекции. Всички сигнали, защото правенето на тези описи беше изработен от кметовете на обитаеми места и ветеринарния лекар, бяха обществени. Всички, които са имали сигнали по тази причина, че непозволено са включени хора и са проверявани там, където има подозрение е спирано заплащането. Има такива случаи на отказани заявки. Мога даже по общини да ги изброя.
Да, инспекции има и сега. Не е единствено в Добрич. Това е във връзка получени сигнали, би трябвало да бъдем справедливи, тази мярка са ползва в навечерието на локални избори и не бих могла да отрека, че в някои обитаеми места имаше открити опити тази мярка да се използва в един или различен смисъл предвид на идващите избори. Правим инспекции и сега и на правилото на разбора на риска и в други области, с цел да установим дали всичко, кеото е подадено, подписано и доказано от кметовете и ветеринарния лекар дава отговор на подадените данни ", добави още Танева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР