Извънредно заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране Поводът

...
Извънредно заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране Поводът
Коментари Харесай

Очаква се ново шоково поскъпване на газа, КЕВР спешно се събра

Извънредно съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране

Поводът – чака се ново шоково повишаване на природния газ, сигнализира

Въпреки многократните обещания на властта, че няма да има нарастване след спрените съветски доставки, депутати от ГЕРБ оповестиха, че синьото гориво скача с 14% или към 162 лв. за мегаватчас.

Всеки миг се чака окончателното решение, което идва след изключителна инспекция в „ Булгаргаз” и с 13 дни забавяне.

Забавянето в изчисленията при „ Булгаргаз” пристигна поради спрените доставки от „ Газпром експорт” и нуждата да се открият различни снабдители.

Станислав Сивков е притежател на верига пекарни и сладкарници. Месечните сметки за газ са към 8 000 лв.. Заради новия растеж в цената на синьото гориво Станислав обмисля да вдигне цената и на хляба и закуските - с 10%.

„ Най-вероятно от понеделник би трябвало да ги вдигнем. Виждаме, че и огромните компании, които са на поточна линия, и те подвигат цените”, споделя Станислав Сивков.

Според енергийния специалист Георги Касчиев е обикновено поради спрените доставки от „ Газпром”, цената на газа у нас да се приближи до тази на европейските тържища.

„ Държавата има своите принадлежности, с които би могла да я задържи на относително по-ниска цена”, изясни енергийният специалист Георги Касчиев.

По думите му един от разновидностите пред „ Булгаргаз” е да задържи цената изкуствено ниска за сметка на облагата си.

„ Разглеждайки нещата в годишен прорез „ Булгаргаз” би могъл в този момент да разчита на негативна облага, в скоби, несъмнено, за сметка на едно по-добро финансово състояние в края на годината”, счита Касчиев.

Част от работодателите реагираха на новината за по-скъпия газ по този начин.

„ Нали споделиха, че ще е по-евтин. Има растеж. При състояние, че трябваше да бъде 123, а имаме нарастване на процедура с 40 лв.. Не би трябвало да гледаме април, просто по формулата за май цената трябваше да бъде по-ниска”, сподели Добри Митрев, ръководител на БСК.

Той предвижда още по-тежки времена за българския бизнес.

„ Говорим за ограничение на производства, редуциране на разноски, неспособност за погашение на хонорари на работещите”, счита Митрев.

Решението на КЕВР за цената през май беше отлагано няколко пъти – първо поради спрените доставки от Русия, след това поради почнала инспекция в „ Булгаргаз “, което остави и бизнеса, и газифицираните семейства в незнание какъв брой ще им коства това, което употребяват.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР