Извънредната епидемична обстановка в България да се удължи с 2

...
Извънредната епидемична обстановка в България да се удължи с 2
Коментари Харесай

Предлагат още 2 месеца извънредна обстановка

Извънредната епидемиологична конюнктура в България да се удължи с 2 месеца до края на ноември. Това ще предложи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, оповестява NOVA, базирайки се на своя информация.

Кунчев взе участие в полемика за работата на лечебните заведения в изискванията на пандемия от ковид.

За 2 седмици случаите в Европа са скочили приблизително с 20%. Има обаче страни с по над 80%. " На този декор България е една от доста дребното страни с понижение и то е с минус 2,7%. Не е доста, само че на фона на общото нарастване е показателно, че след платото през август успяхме да реализираме няколко седмици на последователно понижаване на случаите ", сподели той.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Здравният министър Костадин Ангелов ще изиска от правителств...

Удължената изключителна конюнктура обаче не значи стягане на ограниченията, е уверил здравният специалист. " Важното е да вършим каквото би трябвало, пък да става каквото ще ", акцентира Кунчев.

Болниците са готови за нов растеж на заболелите от COVID-19 са големи, като разполагат с още най-малко 1000 кревати в разнообразни отделения. " Притеснява ме обаче огромната смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински личен състав също е стеснителен. 1000 лекари, които извеждаме от системата за най-малко 14 дни, е сериозен удар по нея ", уточни експертът.

Кунчев предвижда и че от края на другата седмица ще " завалят случаи на COVID-19, предадени в учебните заведения ". " В това няма да има нищо изненадващо. Този развой го преживяхме с детските градини, когато трябваше да отворят отначало. Имаше митинги на родителите. Бавно и последователно обаче си влязоха в естествен режим. Очаквам това да стане и с учебните заведения ", безапелационен бе основният държавен здравен контрольор.

Най-големият въпрос в този момент е дали нарастването на откритите нови случаи на ковид в Европа е втора вълна, която " преля " от Балканите или е нещо, което ще пристигна занапред на Балканите, уточни още той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР