Извънредна епидемична обстановка няма да бъде обявявана еднолично от здравния

...
Извънредна епидемична обстановка няма да бъде обявявана еднолично от здравния
Коментари Харесай

Второ четене в комисия: Опасенията, че може да влизаме в извънредно положение за щяло и нещяло, остават

Извънредна епидемиологична конюнктура няма да бъде обявявана еднолично от здравния министър, по съвет на националния здравен контрольор, а от Министерския съвет т.е. от държавното управление. За това се съгласиха депутатите в правна комисия по време на второто четене на измененията, които минават през Закона за здравето.
Същевременно обаче породи спор какви са критериите за епидемиологична конюнктура. От Българска социалистическа партия опонираха по алинея 3 от член 63, че има критерии на СЗО какво значи епидемиологична конюнктура и то за инфекциозни болести и те са доста разнообразни, не може да бъдат обобщавани по толкоз обикновен метод, както било в закона. Според професор Георги Михайлов, здравният министър ще може да пояснява и предлага да вкарваме изключителна епидемиологична конюнктура по преломен метод. По думите му, е неуместно да има постановки като " с неизясненост на признаците ", " разнообразни уязвими рискови групи " – че то всяко заболяване може да има необикновени признаци, възкликна лекарят.
Веднага опонираха министрите на правораздаването и опазването на здравето Данаил Кирилов и Кирил Ананиев. Кирилов изиска да има оферти за критерии и от Българска социалистическа партия, а Ананиев отвърна, че има количествен и първокласен измерител на всеки аршин и няма да може с лекост да се взема голословно решение от изпълнителната власт. „ Изпадам в парадоксалната обстановка да диспутирам с хора, които не схващат от материята. Като са непознати и необикновени заболяванията, по какъв начин ги оферирате като критерии ”, попита Михайлов. Критериите са субективни, настоя професорът и отново повтори – при всяко инфекциозно заболяване има разнообразни критерии и то съгласно разпоредба. " Не може в 8 точки по този начин да се каже безогледно ", съобщи Михайлов.
Има епидемии, които познаваме и сме планували, само че и такива, които не сме. Ще има опция да се апелира заповедта пред Върховния административен съд (ВАС) – това беше аргументът, с който тезата на Михайлов беше отхвърлена.
Същевременно Вътрешна македонска революционна организация предложи оповестяването на изключителна епидемиологична конюнктура да е за 30 дни най-много, само че Искрен Веселинов акцентира, че партията на Красимир Каракачанов е подготвена да одобри предложение и за по-дълъг период. Правната комисия не одобри концепцията на Вътрешна македонска революционна организация.
Глобите за неспазване на противоепидемични ограничения при налагане на изключителна епидемиологична конюнктура са от 300 до 1000 лв., а при наново нарушаване – от 1000 до 2000 лв.. Става въпрос за нарушение на изолираност и карантина.
Още повече разногласия станаха факт по текстовете от преходните и заключителните разпореждания, тъй като през тях се трансформират куп други закони. Например - Движение за права и свободи, в лицето на Хамид Хамид, изиска смяна със задна дата на Административно-процесуалния кодекс (АПК), с цел да не се задръствала правосъдната система с маловажни каузи. Като такива той даде жалбите против заповедите на здравния министър Кирил Ананиев да се носи маска на всички места. Не може по този начин да се пипа Административнопроцесуален кодекс със задна дата, възпротиви се аленият народен представител Крум Зарков. Българска социалистическа партия изиска и нарастване на минималното обезщетение за безработица - по Фонд " Безработица ".
Други огромни разногласия се развиха по икономическите ограничения - успеваемостта на схемата " 60 на 40 ", за помощ за самонаети, излезли в насилствен отпуск, изключително неплатен. Специално някогашният кмет на Смолян Дора Янкова изиска да се намерения за общините и по какъв начин няма да им стигнат парите - да вземем за пример за характерни противоепидемични ограничения, както при случаи като с ямоболския ромски квартал " Райна Княгиня ".
Изрично представителят на Българската асоциация на заведенията Валентин Савов акцентира, че схемата " 60 на 40 " не работи и от асоциацията се усещат изоставени от страната - тъй като и заем не може да вземат. Той изиска понижаване на Данък добавена стойност за сектора и увеличение на прага на регистрация по Данък добавена стойност.
Председателят на Камарата на частните правосъдни реализатори (ЧСИ) Георги Дичев пък изиска баланс и да са предпазени още 2 месеца от запор на банкови сметки по физически лица (чл. 5), само че да се разреши събиране на задължения, изключително такива, които са правени преди рецесията с COVID-19. Той на няколко пъти напомни, че няма празно като в природата, по този начин и в правото, и надлежно ще се търси правдивост по всевъзможен метод от хората. " За 150 лева едни здрави момчета да се гърмят ", илюстрира той и изиска да има процедура за непринудено събиране на задължения, в което длъжниците да могат да разсрочват задължения за дълъг интервал от време. Правосъдният министър Данаил Кирилов поддържа концепцията и уточни, че това предложение е в законодателната стратегия на правосъдното министерство " и ние ще го създадем при първа опция ". Кирилов пледира и концепцията да бъде подкрепена още в този момент, в пленарна зала.
Отделна тематика е и туризмът - по закон до 1 юни плажовете би трябвало да са готови за летния сезон, въпреки да няма да бъдат де факто отворени. Затова министърът на туризма Николина Ангелкова предизвести - ще би трябвало да се свърши документна работа за две седмици, колкото се прави за месеци. А по какъв начин вървят предложенията за туризма отвън ГЕРБ - припомнете си ТУК!
Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев помоли параграф 18 от Преходните и заключителните разпореждания да отпадне. Той касае законови промени (в Закона за акцизите и данъчните складове), за въвеждане на видеонаблюдение и нови измервателни уреди в акцизните и данъчните хранилища. Такова предложение внесе публично депутатът от Българска социалистическа партия Георги Гьоков, само че то не беше признато. А БПГА потърси и среща с Бойко Борисов по въпроса - към този момент такава не беше призната. След като видя, че параграф 18 не отпада, в параграф 19 и 20 Терзиев изиска най-малко периодите да бъдат изменени.
За параграф 20 възражения има и от лозаро-винарския бранш - че ще би трябвало да има въвеждане на видеонаблюдение тъкмо в разгара на сезона на бране на суровина и преработката ѝ. Нека да е в рационални периоди, приканиха от бранша.
Още: " Критики за новия закон за COVID-19: Къде е докладът, за какво здравният министър става толкоз мощен? "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР