Изучаването на чужд език променя начина, по който мозъкът синхронизира

...
Изучаването на чужд език променя начина, по който мозъкът синхронизира
Коментари Харесай

Как ученето на чужди езици повлиява мозъка?


Изучаването на непознат език трансформира метода, по който мозъкът синхронизира сетивата ни, а оттова и метода, по който интерпретираме и разбираме речта на събеседниците си. Това потвърждава изследване на екип от Северозападния университет в Чикаго, Съединени американски щати.

Учените откриват, че билингвалните хора , говорещи свободно 2 езика, доста по-успешно споделят с близките, без значение кой от двата езика употребяват. Ефектът се дължи на способността на мозъка им да синхронизира говора , зрението и слуха до равнища, които разрешават доста по-мащабно разбиране езика на тялото на събеседника.

В основата на откритието стои една значима специфичност – по-разнообразните езикови знания трансформират сензориката на тялото, ръководена от мозъка. Това улеснява възприемането на спомагателни съставни елементи на общуването, обработвани от слуха и зрението. Това прави връзката по-продуктивна, само че безусловно трансформира и метода, по който възприемаме света към себе си. Важно е да се означи, че го трансформира към положително.

Наблюдаваният резултат се значи като „ Ефект на МакГърк “ и слага нови хоризонти пред

разглеждането на връзката сред физическите и психическите аспекти на мозъчните функционалности.

Доскоро се считаше, че свободното боравене с повече от един език води до усложнения за мозъка, когато би трябвало да се борави с този, който не е майчин. В такива случаи на съответния човек се постанова да разчита в огромна степен на зрението си, с цел да схване по-пълно звуковия жестомимичния аспект на връзката. Оказва се обаче, че в процеса на еволюцията си мозъкът се е приспособил към тези обстановки и самичък е развил дарба да се улеснява, когато се постанова да систематизира разнообразни езикови знания .

Свързани публикации.. Колко % от мозъка си употребяваме в действителност? 0 Залежаването безусловно свива центъра на паметта в мозъка 0 Креативните се познават и при скенер на мозъка 0

Повече от половината международно население в наши дни борави свободно с най-малко един непознат език, а към 20% от хората владеят два и повече непознати езици .

Интересен феномен е способността на мозъка да се ориентира сред другите езици още от ранна детска възраст и даже дребни деца могат да поддържат връзка свободно на няколко езика. Тази специфичност кара учените да смятат, че още от ранна детска възраст може да се разчита на вродените качества на мозъка и мозъчната кора. Тези особености може

да се употребяват освен за по-лесно преодоляване на непознатите езици, само че и за създаване на умения у подрастващите, които ще ги улеснят доста в умеенето да споделят пълноценно със заобикалящия свят.

Затова учените смятат, че в изискванията на всеобща глобализация на света изгодите за мозъка от преодоляването на непознати езици ще се демонстрират все по-отчетливо у бъдещите генерации.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР