Изцяло реставриран, позлатен тракийски нагръдник ще бъде показан от 22

...
Изцяло реставриран, позлатен тракийски нагръдник ще бъде показан от 22
Коментари Харесай

В НИМ показват уникален нагръдник на воин от втората половина на IV в. пр. е.


Изцяло реставриран, позлатен тракийски нагръдник ще бъде показан от 22 февруари 2022 година в Националния исторически музей.

Този монумент е в действителност заслужава огромния интерес, който виждаме, тъй като е неповторимо произведение на ювелирното изкуство преди повече от 20 века , посочи пред Радио София Павлина Девлова , археолог и куратор на експозицията.

Експонатът е открит в долината на тракийските царе сред селата Шипка и Шейново от екип на доктор Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 година при археологическото изследване на „ Цвяткова могила “, община Казанлък.

Представлява част от защитното въоръжение на боец, конник. Такъв нагръдник са можели да си разрешат малко на брой. Бил е ръчна направа за избран човек – нещо доста изтънчено, само че и нежно, добави Девлова.

Именно под нейно управление през 2020 година екип от Националния исторически музей реализира графичната възстановка и идейна реорганизация на паметника. Реставраторът Георги Илиев е работил повече от 7 месеца по другите елементи на паметника.

Има открити и други сходни нагръдници, само че те не се реставрирани, сподели още Павлина Девлова.

Отриването на експозицията е в 11 ч., а месеци по-късно ще бъдат показани и други находки от същото Цвяткова могла.

С нея беседва Гергана Пейкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР