Изцяло подкрепям проекторезолюцията на Европейския парламент, предвиждаща мерки за гарантиране

...
Изцяло подкрепям проекторезолюцията на Европейския парламент, предвиждаща мерки за гарантиране
Коментари Харесай

Пеевски: Хората трябва да са наясно със собствеността на медиите

Изцяло поддържам проекторезолюцията на Европейския парламент, предвиждаща ограничения за гарантиране на прозрачността на медийната благосъстоятелност и за надзор върху бюджетното финансиране на медиите.

Това разяснява пред "Монитор " депутатът от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски във връзка проекторезолюцията на Европейския парламент за прочрачност на медийната среда.

„ Отдавна е време тези проблеми да намерят своето нормативно решение. Общественото очакване е такова. Дебат по тематиката в обществото към този момент има, има и няколко законодателни начинания в същия или в сходен смисъл.

Винаги съм бил на мнение, че хората би трябвало да са изцяло наясно кои са действителните притежатели на вестниците, интернет уеб страниците, радиата и малките екрани, с цел да могат да създадат своята преценка за обективността на съответната медия.

Читателите и изобщо потребителите на медийни услуги би трябвало да могат да изобличат подправените вести и да им се опълчват. Място за анонимност или за скрита благосъстоятелност в медиите няма и не би трябвало да има.

Отделно финансирането на медиите с обществени средства, посредством публични поръчки, изкривява в огромна степен медийния пазар. Дали да се забрани на медийни сдружения да вземат участие в такива поръчки, или да се направи присъединяване им изцяло транспарантно посредством мониторинг на страната, е въпрос на спор и надлежно на решение.

Показателен в тази ситуация е фактът, че Брюксел към този момент е установил отрицателното влияние на общественото финансиране върху медийната среда, а съответните ограничения ще са следствието, което ще цели да поправя това влияние. Надявам се след разискването и приемането на проекторезолюцията българският парламент също да отговори съответно и да сътвори нужната нормативна база за привеждане на тези ограничения в деяние ", съобщи Пеевски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР