Изцяло обновено е отделението на МБАЛ Д-р Христо Стамболски в

...
Изцяло обновено е отделението на МБАЛ Д-р Христо Стамболски в
Коментари Харесай

Откриха изцяло обновеното отделение по неврология на МБАЛ – Казанлък

Изцяло актуализирано е отделението на МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски ” в Казанлък, в което по време на пандемията бяха лекувани пациенти с COVID-19 и където сега се обитава отделението по неврология. Това заяви шефката на лечебното заведение доктор Кети Маналова-Владкова, представена от Българска телеграфна агенция.

Отделението беше публично намерено през днешния ден, а посетител на церемонията беше кметът на общината Галина Стоянова.

Ремонтните действия, както и доставката на нова инсталация, са осъществени по план на обща стойност от  276 700 лв..

Сред дейностите по плана с изключение на боядисване и възобновяване на отделението, което по време на пандемията е било мощно амортизирано, са още главен ремонт на сервизните пространства и стаите на личния състав, както и замяна на подовата настилка с винилова такава. Освен строително-ремонтните действия, по плана са сменени и електро- и ВиК инсталациите, доизградена е и кислородната апаратура и по този начин във всяка болнична стая в отделението има пряк достъп до О2. Изцяло актуализирана е и манипулационната, а за нея и за интензивния бранш са закупени инвенторни климатици. Всички болнични стаи, както и стаите за медицинския личен състав, са снабдени с бактерицидни лампи за стерилизация на въздуха от доста висок клас, разяснява още шефката на лечебното заведение. Изградена е и нова оповестителна система, с която пациентите могат във всеки миг да алармират за възможен проблем. „ Имаше голяма потребност да бъде възобновен и дизеловият електрогенератор. Закупен беше нов, който е с висока мощ. Той към този момент е инсталиран, обвързван е с всички други енергийни източници и може да бъде употребен в спешни обстановки ”, изясни доктор Кети Маналова. 

Освен ремонтни действия, планът включва и доставка на здравна инсталация. „ По тази точка Министерство на здравеопазването пое уговорката да разгласи общ конкурс за апаратите за всички болнични заведения, които вземат участие в плана и към този момент започнахме да получаваме и здравната инсталация ”, уточни тя.

Преди месец в МБАЛ “Д-р Христо Стамболски ” е доставен нов мултифункционален ехограф от доста висок клас. Той е с три трансдюсера и дава опция както за ехографско проучване на сърце и кръвоносни съдове, по този начин и за проучване на целия гастроинтестинален тракт, както и на повърхностни структури – щитовидна, млечна жлеза и други, изясни доктор Маналова и добави, че цветният доплер на уреда е доста добър, което дава опция да бъде употребен и за проучване в неврологията. „ Друг уред, който дойде неотдавна, е нов електрокардиограф, който също е от доста висок клас и с огромни благоприятни условия. И двата апарата към този момент са конфигурирани и работят във Вътрешното поделение, а личният състав мина образование за работа с тях ”, сподели тя и добави, че апаратите имат благоприятни условия за телемедицина. По плана се чака да бъде доставена още инсталация, включени са още няколко апарата, болнични кревати, кислородни бутилки.

Д-р Кети Маналова добави, че през тази есен заради обезценка е сменен и парният казан на болничното заведение. Подмяната и строително-ремонтните действия по нея са финансирани от Община Казанлък на стойност към 60 хиляди лв..

Управителят на лечебното заведение разяснява още, че там са планувани и други ремонтни действия. Ще бъде изработен ремонт на едното крило на остарялото поделение по неврология, където след това се възнамерява да бъде преместена Клиничната лаборатория. Екипът на болничното заведение работи и по други планове за модернизиране въз основата и основаване на удобни условия за пациенти и за работещи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР