Изцяло нов Закон за лицата, обслужващи кредити, и купувачите на

...
Изцяло нов Закон за лицата, обслужващи кредити, и купувачите на
Коментари Харесай

Събирачите на дългове минават на лицензионен режим в БНБ

Изцяло нов Закон за лицата, обслужващи заеми, и купувачите на заеми има за цел да вкара ред в събирането на вземанията от длъжниците като обезпечи по-добра отбрана от тормоз и измами.
Финансовото министерство е разгласило законопроекта за публично разискване, което би трябвало да завърши до 11 март. На процедура се вкарва специфична евродиректива, чиято цел е да  хармонизира ограниченията и разпоредбите за разрешаване на казуса с високите равнища на необслужваните заеми в Европейски Съюз и предотвратяването на тяхното бъдещо струпване.
Това се планува да стане посредством разширение на кръга от лица - физически и юридически, които може да изкупуват необслужваните заеми на банките и по този начин да се даде подтик на вторичния пазар на неприятни заеми, вместо те да тежат на финансовите институции. Тези купувачи на необслужвани заеми обаче се задължават да сключат контракт с лицензирани от Българска народна банка събирачи на задължения, като централната банка ще реализира и контрол над тяхната активност.
В момента тази активност се прави от така наречен колекторски компании, които са единствено на регистрационен режим към Българска народна банка, само че не са под техен контрол. Практиката изобилства с всевъзможни произволи над длъжниците. Веднъж продадени на колекторски компании, необслужваните заеми постоянно се оказват обрасли с нови такси и спомагателни лихви и стават още по-трудно събираеми. Освен това честа процедура е събирачите на задължения да заблуждават длъжниците и да ги натискат да изплатят отговорности, за които е минал давностния период.
Купувачите на заеми също може да събират вземанията от длъжниците, само че ще би трябвало да покрият условията за лиценз за тази активност.
С новия закон се вкарват редица условия за издаване на лицензи на събирачите на необслужваните заеми. Те би трябвало да разполагат с " нужните познания и умения за качественото, дейно и добросъвестно осъществяване на активността ". А също по този начин да водят " подобаваща политика, осигуряваща сходство с правила за отбрана, заслужено и етично отнасяне на кредитополучателите, в това число във връзка с финансовото им положение, а когато е належащо насочването им към консултантски или обществени услуги ". 
В проектозакона ясно е написано, че на купувачите на неприятни заеми и лицата, които ще ги събират от длъжниците, се не разрешава да дават заблуждаваща информация. Те са длъжни ясно и тъкмо да осведомят, че са придобили задължението, като размерът му не може да бъде по-голям от това, което длъжникът е трябвало да върне на банката. Освен това наказателната рента за веселба не може да бъде по-висока от законовата рента, която е ОЛП плюс 10%.
От купувачите и събирачите на задължения се изисква да зачитат и пазят неприкосновеността на персоналния живот на кредитополучателите, както и да ползват правила за етично държание и връзка с тях.
Забранява се използването на нападателни търговски практики по смисъла на Закона за отбрана на потребителите. Купувачите на заеми и лицата, които ще събират тези заеми, би трябвало да реализират връзката си само посредством телефонни повиквания или отправяне на претенции в писмена и електронна форма, адресирани персонално до длъжника. Освен това са задължени да съблюдават условията на закона за отбрана на персоналните данни.
Това значи, че няма да се разрешат практики от вида на лепене на известия във входовете в блоковете, където отговорностите става притежание на всички. Няма да се разрешава лицата, натоварени със събирането на проблематичните вземания, да посещават домовете на длъжниците, нито местоработата, както и да звънят на работодателя на длъжника.
Освен Българска народна банка контрол върху купувачите и събирачите на задължения ще реализира и Комисията за отбрана на потребителите. Длъжници, които считат, че са унизени, ще може да се обръщат с тъжби към КЗП, а тя може да подаде стимулирано искане до централната банка за лишаване на лиценза на компании с доста прегрешения.
Цената на лизенза за всяко лице, обслужващо проблематични заеми, се предлага да е 35 000 лева за първата година. Освен това тези профилирани компании ще трябват да сключат застраховка „ Професионална отговорност “ за вреди, настъпили в резултат на отговорно несъблюдение на отговорности си. Минималната застрахователна сума се предлага да е междинният размер на самостоятелните вземания по необслужвани заеми, а за всички застрахователни събития за една година 10% от номиналния размер на обслужваните вземания през календарната година.
КЗП също ще има думата при издаване на лицензи. Българска народна банка ще желае мнението на комисията дали претендентът е спазвал разпоредбите за отбрана и етично отнасяне на кредитополучателите и дали има постъпили тъжби.
Трябва да се усъвършенства прозрачността, предвидимостта и публичното доверие в тази активност. Само по този начин сполучливо и дейно ще се развиване комерсиалната активност по придобиване на вземания по необслужвани заеми, се показва в претекстовете на МФ. Очакванията са интернационалните компании за ръководство на активи и капиталови фондове да могат да навлязат на българския пазар на необслужвани заеми и да допринесат доста за понижаване на рисковете от струпване на огромен брой необслужвани заеми в балансите на банките, при съществуването на открити защитни механизми за гарантиране отбрана правата на кредитополучателите.
Високите равнища на необслужваните заеми понижават рентабилността на кредитните институции и могат да застрашат финансовата непоклатимост, предизвестяват още от МФ. Освен това кредитните институции с високи равнища на необслужвани заеми имат по-малък тласък да отпускат заеми. Финансовото министерство цитира отчет на Европейска банка за възстановяване и развитие за наблюдаване на необслужваните заеми за първото полугодие на 2022 година, съгласно който делът на необслужваните заеми в България е един от най-високите в района на Източна и Югоизточна Европа - 5,1% при междинни за района 2,8%. По-нови данни на Българска народна банка демонстрират, че делът на брутните необслужвани заеми в края на 2022 година понижава на 4,1%, продължавайки наклонността си към понижаване и понастоящем.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР