Източнк: От няколко години постоянно се публикува информация колко вредна

...
Източнк: От няколко години постоянно се публикува информация колко вредна
Коментари Харесай

Цветни очила срещу вредната светлина от екраните

Източнк:

От няколко години непрекъснато се разгласява информация какъв брой нездравословна е синята светлина, която се излъчва от смартустройствата. Препоръките на медиците са най-малко 2 часа преди лягане телефонът, таблетът и тв приемникът да не се употребяват. И за тях обаче е ясно, че хората няма да изпълнят, въпреки и здравословните рекомендации, което предизвика екип откриватели от Мецидинския център на Колумбийския университет да се замислят какво дейно решение може да се откри, с цел да се понижи вредата на синия екран върху здравето.

Проблемът се състои в това, че диодите на тези екрани излъчват къси светлинни талази от синята част на спектъра, а тя потвърдено въздейства отрицателно на мозъка като потиска отделянето на хормона мелатонин. Този хормон се синтезира естествено от организма ни със залеза на слънцето и е нужен за отпущането му и настъпването на съня. Все по-масовото потребление на разнородни по формат екрани е и повода за нарасналата периодичност на безсънието при хората в наши дни, в това число и при децата.

Група учени, водени от Ари Шектър, вземат решение, че блокирането на синята светлина в часовете преди лягане може да сходни недоволствата от бодърствуване. За задачата те организират опит с 14 души, страдащи от мъчно заспиване и неприятен сън, които трябвало да употребяват специфични очила вечерно време. Стъклата на очилата са със специфичен филтър в кехлибарен цвят, който има свойството да блокира забележителна част от синята светлина. През идващите седем дни същата група е трябвало да носи други очила, които са с елементарни транспарантни стъкла, с цел да се откри дали има разлика в положението на участниците.
Свързани публикации.. Безсъние – за какви здравословни проблеми насочва 1 Гледайте синя светлина - обезпечава прилив на благополучие 0 Д-р Александър Оскар: Таблетите и смарт телефоните повреждат детските очи 0

От разбора на данните станало ясно, че доброволците се радвали на 30 минути по-дълъг и първокласен сън след използването на очилата с кехлибарен филтър.

Резултатите от проучването ще бъдат оповестени този месец в Journal of Psychiatric Research.

Учените са на мнение, че са разкрили на ниска цена и безвреден метод, с който да се бори

безсънието, в резултат на екранната приложимост. Нещо повече, екипът намира още, че носенето на жълтите очила, с изключение на позитивен

резултат върху съня, възстановява

кръвното налягане. Пълноценният сън и естественото артериално налягане са два съществени фактора за положително

самочувствие и висока работливост при хората.

Самото бодърствуване е с задоволително подъл резултат върху сърдечносъдово здраве. То подготвя към високо кръвно и развиването на сърдечносъдови болести. Екипът е разчувствуван да разбере дали блокирането на синята светлина може да има изгода в предотвратяването на хипертонията и заболяванията на сърцето.

Освен цифровите джаджи, синя светлина излъчват и други източници, изключително светодиодните, които навлизат от ден на ден в бита ни поради по-ниския разход на електрическа енергия.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР