Източник: УНИЦЕФ След успешното реализиране на подкрепяната от УНИЦЕФ патронажна

...
Източник: УНИЦЕФ След успешното реализиране на подкрепяната от УНИЦЕФ патронажна
Коментари Харесай

УНИЦЕФ с патронажна грижа във всички области на страната

Източник: УНИЦЕФ

След сполучливото осъществяване на подкрепяната от УНИЦЕФ патронажна грижа, фокусирана върху безплатната домашна консултация за майки и дребни деца в областите Шумен и Сливен, Министерство на здравеопазването се ангажира да разшири програмата за всички 28 области в България. Това оповестиха от Детския фонд на обединените народи (УНИЦЕФ)

на своята публична страница.

Над 11 000 деца и фамилии от Шумен и Сливен са посетени от медицински сестри и акушерки от 2014 до 2018 година Тази цифра е близо 70% от всички деца на възраст 0-3 години в двете области. Подпомагането на родителите от медицинските лица е по новаторския план на Детския фонд на обединените народи, посредством който бяха основани Центрове за майчино и детско здраве в страната.

„ След взаимната оценка на преимуществата на тази услуга, Министерството на здравеопазването реши да я вкара във всички области на България с финансиране от европейските фондове “, прецизираха от представителството на Детския фонд на обединените народи в България.

„ В първите 1 000 дни множеството фамилии се нуждаят от помощ в грижите за децата си в друга степен, само че някои от най-уязвимите фамилии се нуждаят от цялата поддръжка, която ние можем да осигурим. Приветстваме решението на Министерство на здравеопазването на Република България за въвеждане на безвъзмездна патронажна грижа във всички области на страната. Всяко дете има равно право на здравна грижа и поддръжка, с цел да развие своя капацитет и това е значима стъпка към реализирането на тези права. Бих желала да благодаря на всички донори на УНИЦЕФ, които подкрепиха напъните ни да достигнем до първите 11,000 деца и техните фамилии, с поддръжка и грижа”, разяснява

Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ за България. Тя акцентира, че с сътрудниците й се надяват скоро този модел на поддръжка на най-уязвимите деца да излезе отвън границите на България, „ изключително по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз “.

Свързани публикации.. Д-р Сергей Славов: Бременните се нуждаят от добър двигателен режим 0 Правата на бременната и майката на работното място (част 2) 0 Центрове оказват помощ на деца с проблематично държание 0

Проектът за поддръжка на майки и дребни деца на Детския фонд на обединените народи започва през 2014 година Създадените по негова линия центрове за майчино и детско здраве оферират, оферират домашни визити от подготвени медицински сестри и акушерки за бременни дами и родители (или за други хора, грижещи се за дребните деца). Медицинските лица, които се срещат с родителите имат за цел да разпространяват положителните практики за развъждане, водещи до здравословно развиване на децата, ранно идентифициране на деца в риск от закъснение в развиването, принуждение, липса на съответна грижа или риск от занемаряване на детето. Услугата обезпечава опция за ранна намеса посредством усъвършенстван достъп до здравни, обществени и просветителни услуги в общността. Родителите получават от способените лица насоки за здравето, кърменето, прочувственото и когнитивно развиване на децата, имунизацията, майчиното здраве, позитивното родителство. Също по този начин те се осведомят и за това по какъв начин да получат достъп до здравни и обществени услуги.

Патронажната грижа оказва помощ за идентифициране на бременни дами без здравни осигуровки и ги поддържа при достъпа до квалифицирана акушеро-гинекологични грижи. По този метод се способства за възстановяване на здравословното положение на майките и сполучливо раждане, изясняват още предсавителите на УНИЦЕФ за България.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР