Източник: Shutterstock Идиопатичната белодробна фиброзае заболяване, при което настъпва втвърдяване

...
Източник: Shutterstock Идиопатичната белодробна фиброзае заболяване, при което настъпва втвърдяване
Коментари Харесай

Идиопатична белодробна фиброза - важна е диагностиката

Източник: Shutterstock
Идиопатичната белодробна фиброза

е заболяване, при което настава сгъстяване на тъканите на белите дробове и те не работят пълноценно. Дробовете не могат да се разгъват изцяло при дишане, което понижава количеството О2 и води до увреждания на сърцето, мозъка и други органи.

Идиопатичната белодробна фиброза е рядко, прогресиращо белодробно заболяване с незнаен генезис . Пациентите страдат от прогресивно влошаващ се зной и необратимо утежняване на функционалността на белите дробове. В резултат идиопатичната белодробна фиброза

лимитира и даже попречва ежедневните интензивности.

Други признаци са кашлица и отмалялост. Първоначалните прояви на признаците настъпват постепенно, само че с напредването на болестния развой се утежняват. Пациентите нормално страдат и от съпътстващи болести.

Засега няма открити генетични проби за установяване на предразположението към идиопатична белодробна фиброза. Смята се, че развиването минава през следните стадии - в началото увреждане на клетките на белите дробове, което може да се повтаря с месеци и години, последвано от ненапълно възобновяване, а то от своя страна води до градация на уврежданията на тъканите и така наречен фиброзни промени в белия дроб.

Друг проблем е, че вярното лекуване стартира с слагане на вярната диагноза, което става мъчно заради това, че първичният зной у болните постоянно се отдава на възрастта, сърдечно заболяване или емфизем . За уточняване на диагнозата се постанова да се правят профилирани проучвания като високо-резолюционна компютърна томография и/или белодробна биопсия. Извършва се мултидисциплинарна оценка от пулмолози, рентгенолози и патолози, профилирани в диагностиката на пациенти с дифузни паренхимни белодробни заболявания . Свързани публикации.. Доц. Явор Иванов: Честотата на идиопатична белодробна фиброза се е повишила със 17% 0 Белодробна фиброза – зной и отмалялост при дишане 1 Нов медикамент ефикасен при белодробна фиброза 0

Терапевтичният метод включва:

а) Спазване на одобрените рекомендации за приложимост на разнообразни типове лекарства;

б) Избягване на влошаващите болестта фактори;

в) Справяне със признаците на ИБФ, основно кашлица и задух;

г) Преценка за белодробна трансплантация;

д) Прилагане на палиативно лекуване в крайната фаза на болестта.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР