Източник: „Дневник“От 1 юли започва да се прилага намалената ставка

...
Източник: „Дневник“От 1 юли започва да се прилага намалената ставка
Коментари Харесай

Някои недомислици при новото ДДС за ресторанти и услуги


Източник: „ Дневник “

От 1 юли стартира да се ползва понижената ставка на налог добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от девет на 100 е краткотрайна и ще е в действие до 31 декември 2021 година, се показва в Закона за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност (ЗИД на ЗДДС), припомня Националната организация за приходите (НАП).

От смяната на Закона за Данък добавена стойност ще се възползват към този момент освен хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, включително електронни издания. Измененията обгръщат също и търговците на детски артикули - храни за бебета и дребни деца, пелени и сходни хигиенични продукти, които са изчерпателно изброени в новия Закон за Данък добавена стойност.

Данъчната ставка е понижена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които оферират храна и надлежно обслужване за консумация на място. Това значи, че в случай че клиент си поръча пица и я изяде на място в заведението, то тя ще бъде обложена с 9%, само че в случай че си поръча пица за дома или офиса, тя ще бъде обложена с общата ставка от 20%. Доставката на храна сама по себе си също остава с 20% налог.

Такива разнопосочни хипотези постоянно изникват, когато се диференцират ставките, тъй като е доста мъчно да се дефинира границата до която ставката е една, а по-късно друга, обясниха пред " Дневник " от приходната администрация. Допълват, че това се е случвало в опита и на другите страни, в които има разнородни ставки, а също така тези въпроси са по-скоро счетоводни доколкото ставката няма да се отрази в крайните цени, защото мярката бе взета в помощ на съответните бизнеси.

Бирата, виното и спиртните питиета, които продават ресторантьорите, остават на досегашния данъчен режим.

Зоните за хранене в комерсиалните центрове също ще са с понижено Данък добавена стойност, като изискване за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за у дома. При кетъринга, когато доставката на храна на място е съпроводена от други услуги, като нареждане, доставка на съоръжение (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9%.

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до у дома, остават на досегашния режим на облагане от 20 %.

До дни Национална организация за приходите ще разгласява на уеб страницата си мнение за използването на новия Закон за Данък добавена стойност.

Намалената ставка на налога бе призната след стихотворец ангажимент от страна на премиера Бойко Борисов към притежателите на заведения и като антикризисна мярка поради това, че бяха затворени със заповед на здравния министър болести епидемията от ковид. По-късно в обсега влязоха книгите, а по предложение на Движение за права и свободи и детските харни и пелени. Законът ще важи до края на 2021 година

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР