Източник: д-р Христо Димитров Еластичният тейп се въвежда от японския

...
Източник: д-р Христо Димитров Еластичният тейп се въвежда от японския
Коментари Харесай

Кинематик тейпинг метод

Източник: доктор Христо Димитров

Еластичният тейп се вкарва от японския хиропрактик и прибавен кинезиолог доктор Кензо Касе. Кензо Касе е изобретил самозалепващия се разтеглив тейп през 70-те години на предишния век, виждайки минусите на приложението на нееластичния, прочут още като спортен/класически (Фиг.1). Последният се употребява най-вече за релативно ограничваване и предварителна защита на пасивните структури в дадена става, при което постоянно се получава нарушаване на циркулацията и метаболитните процеси в зоната на приложение и проблеми за кожата. Методът придобива известното име кинезиотейпинг способ.

Кинезиотейпингът на доктор Касе е прочут със стимулирането на оздравителните процеси в тялото посредством възстановяване на кръвния ток и лимфния дренаж.

Д-р Касе дава подтик на приложението на еластичния тейп в актуалната рехабилитационна медицина (Фиг. 2). Мускулно-скелетните проблеми при спортисти и неспортуващи хора демонстрират по-бързо усъвършенстване, резултатът от лекуването се резервира по-дълго при приложението на еластичния тейп. Интегрирането на метода в актуалната ортопедична мануална терапия дава подтик на концепцията Кинематик тейпинг.

Фиг. 1 Приложение на нееластичен тейп при навяхване на гален

Кинематик тейпингът комбинира преимуществата от приложението на тейп, и по особено разтеглив тейп, в комбиниране с правилата на функционалното проучване и терапия в мануалната медицина. Коминирането на тези правила води до нараснала успеваемост на приложените приложения на кинематик тейпинг.

Свързани публикации.. Кинезитерапия и тенис лакът 0 Методът Маккензи за механична диагностика и терапия 0 Механичната тракция и ролята ѝ в лекуването на болките в кръста 0

Аналогично на ортопедичната мануална терапия в Кинематик тейпинг методът са интегрирани следните 5 съществени стълба:

1. Клиничино мислене. Адекватно прибавен разбор и сформиране на догадка за разкриване източника на болежка и дисфункция, причиняваща нервно-мускулноскелетната дисфункция при пациента.
2. Тестуване. Приложение на годни и съответни проби, ориентирани към разкриване източника на болежка, аналогично на тестуването в ортопедичната мануална терапия.
3. Съчетание на приложения от кинематик тейпинг с пасивни мобилизационни/ манипулационни техники от мануалната терапия, както и дейни извършения.
4. Функционално приложение за най-слабите звена в нервно-мускулноскелетната верига, като след всяка апликация се ползва ретестуване на казуса.
5. Приложението на кинематик тейпинг би трябвало да понижи болката, да усъвършенства размера на придвижване в дадена става да вземем за пример, да усъвършенства контрола върху придвижването.

Фиг. 2 Приложение на кинезиотейпинг способ за възстановяване циркулацията

на кръвта и лимфата

след контузия и последвала интервенция при пациент.

Виждат се разликите след приложението на кинезиотейп.

Какви са задачите на приложение на кинематик тейпинг?

1. Подобрение на артериалния кръвоток (предложен за първи път в кинезиотейпинг метода), както и стимулация на лимфния дренаж (предложен за първи път в кинезиотейпинг метода);
2. Стимулиране на мобилизацията на сраствания след оперативни белези и др.;
3. Релаксация на хиперактивни мускули;
4. Намаляване и предварителна защита на болезнеността и раздразнението в мускула;
5. Улесняване на възобновяване на мускула;
6. Намаляване на болката в дадена става, посредством ограничение на придвижванията, провокиращи болка;
7. Увеличаване на безболезнения размер на движение;
8. Улесняване на безболезнения размер на придвижване при възобновяване от неврологични болести.

Кинематик тейпингът е значимо средство в обширния лечебен набор на физиотерапевтите (познати като кинезитерапевти и рехабилитатори в България). Физиотерапевтите третират функционални проблеми, а не диагнози. Пример: петима пациенти с една диагноза могат да имат пет разнообразни функционални казуса. Всяка една терапия би трябвало да бъде самостоятелно насочена. Кинезитерапията може да включва в себе си както пасивни придвижвания и стречинг техники, дейни извършения, по този начин и други процедури като криотерапия и така нататък Тейпингът е в допълнение средство, което разрешава по-добро придвижване, по-добра подготовка и по-добра действие на дадена става, мускул и така нататък (Фиг. 3)

Фиг. 3 Приложение на Кинематик тейпинг при мъчителна външна ротация в раменната става

Инвентор на кинематик тейпингът е физиотерапевтът Джон Лангендоен, който приключва физиотерапия в Ротердам през 1976 година Tой е интернационален учител по мануална терапия (концепцията Maitland). В работата си с доста спортни тимове (Корейския народен тим по футбол през 2002 година, тима на Русия по хокей на лед и доста други) опитва с доста спортисти, поставяйки функиционален тейп в процеса на възобновяване им.

Комбинацията от разтеглив тейп и обичайните средства на спортната физиотерапия (позната повече като кинезитерапия в България) и мануалната терапия води до основаването на нов способ “функционален тейпинг с разтеглив тейп” - Кинематик тейпинг.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР