Източник: Bulgaria ON AIR Потребителската такса за извънболничната помощ трябва

...
Източник: Bulgaria ON AIR Потребителската такса за извънболничната помощ трябва
Коментари Харесай

Д-р Стоян Борисов: Таксата за преглед - 1% от минималната работна заплата

Източник: Bulgaria ON AIR

Потребителската такса за извънболничната помощ би трябвало да бъде 1% от минималната работна заплата, а за болничната помощ - 2%. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR

доктор Стоян Борисов
, основен секретар на Български лекарски съюз. В студиото на „ България заран “ той разяснява позицията на съсловната организация във връзка отчитането на лекарите с касови бележки.

Социалната политика е в ущърб на работещите в здавеопазването, уточни той. „ В момента минималната работна заплата е 510 лева Ако таксата е 1%, както би трябвало да бъде, значи потребителската такса трябав да се заплаща 5 и 10 в извънболнична и 10 и 20 в лечебните заведения, а на процедура тя стои на 2, 99 от много дълго време “, изясни доктор Борисов.

"Потребителската такса има 2 функционалности – да ограничи ненужните визити при лекаря и да добави приходите му. В момента тя не извършва тези си функции, защото по-голямата част от пациентите са освободени от тази такса. Лекарите не заслужават такова отношение от страна на страната. Национална организация по приходите има цялата информация от касовите апарати. Не би трябвало повторно страната да желае същата информация ", сподели от своя страна ръководителят на Управителния съвет на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

„ С смяна в закона бе въведена една наредба, която затруднява извънредно доста работата на сътрудниците, в своя регистриран отчет в края на месеца да показват номера на касовия бон. Това нещо до преди няколко дни нямаше инструкции по какъв начин да стане. Дойде една информация, която е по този начин написана, че няма наложителен темперамент. Няма произлязъл номер, няма период, от който да влезе в действие... “, уточни доктор Стоян Борисов. И посочи, че за него това е административна работа, която не е за лекарите. „ Лекар значи специалност. Ние няма да упражняваме обществени функционалности на страната и да се занимаваме със обществена политика “, добави той.

Свързани публикации.. БЛС желае потребителска такса от 2,90 за всички 0 БЛС желае незабавно излекуване на общинските лечебни заведения 0 БЛС желае по-строг надзор върху лекарствената политика 0 БЛС: Потребителската такса да е обвързана с минималната заплата 2

„ Аз съм изцяло взаимен с недоволството на лекарите от въведеното обвързване да разказват касови бележки. Мисля че не заслужават такова отношение от страна на страната поради функционалността, която извършват в здравната система и в извънболничната помощ “, разяснява още доктор Кацаров, който посочи, че страната има информация за всички издадени касови бележки от страна на лекарите. „ Представете си да опишеш номера на всяка една касова записка – какъв брой време, какъв брой сила е нужна. От тази позиция безусловно неточно е отношението, най-малкото, на страната към тях “, сподели още представителят на центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

Още от диалога може да видите във видеото:

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР