Източник: Bloomberg TV Единственият път, за да излезем от порочния

...
Източник: Bloomberg TV Единственият път, за да излезем от порочния
Коментари Харесай

Д-р Хасърджиев: Да събираме повече пари от публични фондове

Източник: Bloomberg TV

Единственият път, с цел да излезем от порочния кръг - хем да няма пари за нищо в опазването на здравето, хем да си плащаме за всичко, когато би трябвало да влезем в болница, е да събираме повече пари посредством обществени фондове. Това сподели доктор Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация в предаването "Светът е бизнес " по Bloomberg TV Bulgaria .

„ Всички препоръчки на Европейската комисия, и разбора на Световната банка демонстрират, че обществените средства, които харчим за опазване на здравето , са едвам половината, от което е належащо на системата и от което действително българинът харчи. Половината от тези пари идват през здравния фонд – в тази ситуация Националната здравноосигурителна каса, другата половина обаче идва от джоба на болния човек. За това ни подлагат на критика всички европейски институци, подлага на критика ни и Световната банка “, изясни той.

Д-р Хасърджиев разяснява още, че тези 400 млн. лева повече, които Националната здравноосигурителна каса желае към своя бюджет, са "категорично основателни, само че не са задоволителни ". Теса нужни, за

да действа системата по-добре и са добра стъпка напред, счита той.

Публичните разноски в опазването на здравето са под 4% и няма друга страна, която да е с толкоз невисок %. „ Дори румънци и хървати надалеч надвишават този %. Под 4% от Брутният вътрешен продукт като обществени разноски влизат в опазването на здравето, а останалите 4% са от джоба на жителите “, сподели още ръководителят на Националната пациентска организация.

Колкото по-дълго живеем, толкоз повече заболявания би трябвало да лекуваме. Това е и главната причина за повишаване на разноските в здравопазването в международен мащаб, изясни доктор Хасърджиев.

На въпрос за какво хоспитализациите в лечебните заведения у нас порастват, той отговори: „ Защото сега огромна част от лечебните заведения в България са търговски сдружения, за разлика от тези в доста други страни. Като търговски сдружения , те не се разграничават по нищо от една квартална бакалия, която с цел да не банкрутира, би трябвало да създава повече банички и да ги продава “. И добави, че е стеснителен фактът за прекомерно огромния брой лечебни заведения на глава от популацията по отношение на другите европейски страни. „ Всички тези лечебни заведения се борят за парче от баничката и с цел да оцеляват, те би трябвало да продават повече услуги на Здравната каса “, сподели още доктор Станимир Хасърджиев.

Вижте още от диалога във видеото:

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР